Nasa Astronotu, Mars’a Nasıl Gidileceğini Anlattı

Uzay Kampı Türkiye, NASA Astronotu Dr. Anna Fisher’i ağırladı.

Nasa Astronotu, Mars’a Nasıl Gidileceğini Anlattı
Halen NASA’da, Uluslararası Uzay İstasyonu’yla koordineyi sağlamaktan sorumlu “Kapsül İletişimcisi” olarak görev yapan Fisher, 1984’de yaptığı uzay uçuşuyla uzaya giden ilk anne olarak da tarihe geçmişti. Dünya’nın etrafında 127 dolanım ve 192 saat uzay uçuşu yaparak; yörüngeye iki uydu yerleştirilmesi ve uzayda organik çözeltilerin karıştırılmasıyla ilgili görevler üstlenen Astronot Dr. Anna Lee Fisher, Uzay Kampı Türkiye’de öğrencilerle ilginç bilgiler paylaştı. Fisher’ın, İzmir SEV İlköğretim Okulu, İzmir Türk Koleji, Denizli Doğa Koleji ve Katar’dan gelen Uluslararası Compass Okulu’ndan 80 öğrenciye yaptığı “Astronotların eğitim süreçleri ve Uluslararası Uzay İstasyonu çalışmaları” sunumu büyük ilgiyle izlendi.

NASA’nın 1982 yılından beri yürüttüğü uzay mekiği görevlerini alt yörünge uçuşlarından çok daha ileriye gidebilmek için sonlandırdığını anlatan Fisher, “NASA Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidilmesiyle ilgili çalışmaları özel sektöre devretme hazırlıkları yapıyor. Şu anda gündemde astroidlere, Ay’a ve Mars’a insanlı uzay uçuşlarının gerçekleştirilmesi gibi daha büyük projeler var. Mars’a yapılacak uzay yolculuğunda astronotları maruz kalacakları radyasyondan koruyabilmek ve bu denli uzun uzay uçuşunu yapacak güçte roket tasarlanmak gerekiyor. Bu projenin 2020’li yıllarda gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

8 Kasım 1984’de Discovery Uzay Mekiği STS-51A görevinde Uçuş Uzmanı olarak uzaya giden Astronot Fisher, bugüne kadar Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret eden “18’nci uzay yolcusu” oldu. 2000 yılından beri 110 bini aşkın katılımcıya uzay bilimleri alanında uygulamalı eğitim veren Uzay Kampı Türkiye’nin tüm yıl boyunca uyguladığı eğitim programları yurtiçinden ve yurtdışındaki okullardan büyük ilgi görüyor .
Kaynak: İHA