Hollanda’da Erken Genel Seçimler Eylül Ayı Ortasında Yapılacak

Hollanda’da sağ azınlık hükumetinin parlamento çoğunluğunu kaybetmesinin ardından gözler erken seçimlere çevrildi.

Hollanda’da Erken Genel Seçimler Eylül Ayı Ortasında Yapılacak
Liberal Parti (VVD), İşçi Partisi (PvdA) ve Sosyalist Parti'den (SP) oluşan muhalefetin, seçimlerin 27 Haziran tarihinde yapılması yönündeki teklifleri kabul görmedi. Hollanda Seçim Kurulu özellikle yeni partilerin bu durumda isim kaydı yaptıramayacaklarına, partilerin aday listelerini hazırlamada zaman yetersizliği nedeniyle sorun yaşayabileceklerine ve yurtdışındaki seçmenlerin kayıt sürelerinin de çok kısıtlı kalacağını açıkladı.

Liberal Parti Lideri Mark Rutte ise senato ve parlamento başkanlarıyla Kraliçe Beatrix'in huzuruna çıkarak, seçimlerin 12 Eylül'de yapılması talebinde bulundu.Muhalefetteki Türk asıllı vekiller ise sağ azınlık hükümetinin sona ermesini, ülke adına hayırlı bir gelişme olarak nitelendirdi. Demokrat 66 Milletvekili Fatma Koşer Kaya, uzun zamandır hükümetin dağılması yönünde bir beklenti oluştuğunu ifade ederek, "Şu an bu beklenti gerçekleşti ve hükumet istifa etti. İyi de oldu." dedi.

Kaya, 400 milyar euroya ulaşan bütçe açığını kapatmak için reformlara hız verilmesi gerektiğini söyledi.

Fatma Koşer Kaya, seçim tarihinin Cuma günü belirleneceğini ifade etti.

İşçi Partisi Milletvekili (PvdA) Metin Çelik ise sağ azınlık hükümetini tasvip etmediklerini fakat Geert Wilders’in azınlık hükmetinden desteğini çekmesinin zamanlama açısından çok kötü olduğunu söyledi.

Metin Çelik, "Çünkü Hollanda çok büyük kriz içinde bu 3 partinin 7 haftadır devam eden tartışmalarının ardından birdenbire ayrılmaları çok abes, çok yanlış bir durum. Keşke bu hükümet 7 hafta önce sona erseydi. O zaman parlamentonun da daha çok zamanı olurdu. Güzel bir bütçe hazırlanırdı. Buna rağmen bu hükümetin düşmesi ülkemiz için hayırlı oldu." dedi.