Halk Sağlığı Müdürü Nergiz’den Aşı'nın Açıklaması

Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Aşılama her çocuk için yaşamsaldır.Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır” dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Nergiz’den Aşı'nın Açıklaması
Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu ile birlikte 1. No’lu Toplum Sağlığı Merkezi’nde uygulanan aşılama çalışmalarını yerinde inceleyen Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Dünyada her yıl difteri nedeniyle 30 bin çocuk hastalanmakta, 3 bin çocuk ölmekte, boğmaca nedeniyle 39 milyon çocuk hastalanmakta, 300 bin çocuk ölmekte, yeni doğan tetanosu nedeniyle 200 bin bebek ölmekte, kızamık nedeniyle 30 milyon çocuk hastalanmakta, 880 bin çocuk ölmektedir. Hepatit B nedeniyle 6 milyon kişi hastalanmakta, 500 bin kişi ölmekte, verem nedeniyle 2 milyon kişi ölmektedir” diye konuştu.

Söz konusu hastalıkların hepsinin aşı ile önlenebilir hastalıklar olduğunu vurgulayan Nergiz, “Dünyada ve ülkemizde bu güne kadar yürütülen aşı çalışmaları ile daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren dünya üzerinden tamamen yok edilmiştir. Ayrıca yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci hastalığı yok edilme aşamasına getirilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’yi 21 Haziran 2002 tarihinde “Poliodan Arındırılmış Bölge” ilan etmiştir. Ülkemizde yılda 30 binin üzerinde kızamık vakası görülürken 2007 yılından sonra ülkemizde kızamık hastalığı görülmemiştir. Yapılan aşı uygulamasıyla, ülkemizde her yıl 40-50 bin bebeğin ölümü engellenmektedir” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı ile difteri, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tetanos, verem, çocuk felci, hepatit B, menenjit ve zatürreye bağlı hastalıklar yüzünden ortaya çıkan ölüm ve sakatlıkların daha da azaltılması sağlanacağına işaret eden Nergiz, aşıların toplum sağlığı merkezleri, aile hekimliği birimleri ve özel sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapıldığını kaydetti.

Kaynak: İHA