İstanbul, Yeni Bir İçme Suyu Arıtma Tesisine Kavuşuyor

2007 yılında dünyada ve Türkiye'de baş gösteren kuraklık ve su sıkıntısının sonucunda İstanbul'da Melen Suyu'na acil ihtiyaç duyulmasıyla başlatılan proje kapsamındaki Cumhuriyet Arıtma Tesisi tamamlandı.

Dünyada ve Türkiye'de 2007 yılında yaşanan kuraklık ve su sıkıntısının sonucunda İstanbul'da Melen Suyu'na ihtiyaç duyulmasıyla başlatılan 'İstanbul'da Acil Su Temini' adlı proje kapsamındaki Cumhuriyet Arıtma Tesisi tamamlandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İstanbul'un uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen Büyük İstanbul İçmesuyu Projesi II. Merhale Melen Sistemi'nin tamamlandığında İstanbul'a ilk aşamada yılda 1,180 milyar metreküp su teminedileceği ve şehrin 2060 yılına kadar olan su ihtiyacının karşılanacağı bildirildi.

Melen Çayı'ndan temin edilen suyun 165 kilometrelik isale hattı ile 23 Nisan'da Cumhuriyet Arıtma Tesisi'ne iletildiği ve test çalışmalarına başlandığı kaydedildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"97 hektar arazi üzerinde 23 üniteden oluşan Cumhuriyet Arıtma Tesisi'nde günde 720 bin metreküp su arıtılacak. Tesisin işletme testleri tamamlanarak, Temmuz 2012'de İstanbul'un kullanımına tahsis edilecek. Böylece İstanbul'a Avrupa Birliği standartlarında içme suyu temin edilecek. İstanbul'un uzun vadeli su ihtiyacı talebine paralel olarak aynı alanda 2., 3. ve 4. arıtma tesisleri inşa edilerek, günde 3 milyon 120 bin metreküp su arıtma kapasitesine ulaştığında Türkiye'nin en büyük arıtma tesisiunvanına sahip olacak. İstanbul suyunun sigortası olan Melen Projesi bütün üniteleriyle hizmete girdiğinde, 2060 yılına kadar şehirde su kesintisi olmayacak ve su sıkıntısı yaşanmayacak. "
Kaynak: İHA