Rumlardan Kalma Tarihi Su Değirmeni Gelişen Teknolojiye Rağmen 400 Yıldır Ayakta

Selçuk Sağlam - Sinop'ta Rumlardan kalma tarihi su değirmeni, gelişen teknolojiye rağmen 400 yıldır ayakta durmayı başarıyor.

Gerze ilçesinin Yaykıl köyünde bulunan su değirmeni, yaklaşık 400 yıldır ürünlerini öğütmek isteyen çiftçilere hizmet veriyor. Babadan oğula geçen yöntemle işletilen su değirmeni, yarım tonluk değirmen taşının suyun gücüyle hareket etmesiyle asırlardır çalışıyor.

Değirmenin sahibi Kasım Kuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babadan oğula geçen yöntemle işlettiği değirmende yıllardır tahılları elektrik enerjisi kullanmadan, yalnızca suyun gücüyle öğüterek geçimini sağladığını söyledi.

Teknolojik gelişmelerle birlikte besinlerin de doğallığını kaybettiğini belirten Kuş, ''Değirmenimizde doğal yollarla öğütülen unların lezzeti, fabrika çıkışlı ürünlere oranla çok daha farklı. Burada elde ettiğimiz unlar çok daha kaliteli ve sağlıklı'' dedi.

Tahılları öğütüp un haline getirirken hiçbir teknolojik imkandan yararlanmadığını vurgulayan Kuş, ''Suyun yardımıyla değirmenin altındaki bilyeli sistem hareketleniyor. Bu çarklar 500 kilogram ağırlığındaki değirmen taşını çeviriyor. Dönen taşların arasındaki tahıllar ufalanarak un halini alıyor'' diye konuştu.

Müşterilerinden çuval başı 3 lira, parası olmayandan ise bir teneke ürün aldığını ifade eden Kuş, ''Hem ucuz hem de kaliteli un elde eden köylülerin öğütülen ürünlerini, eşeğime yükleyerek evlerine kadar götürüyorum'' dedi.

Kaynak: AA