BİLSAM Başkanı Gezer: Küreselleşme, Gelir Paylaşımındaki Dengesizliği Artırdı

Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, küreselleşmeye parelel son 50 yılda dünyada zenginlerin toplam gelirden aldıkları payın yüzde 30’dan yüzde 72’ye çıktığını, yoksul kesimin aldığı payın yüzde 8’den 3.2’ye düştüğünü söyledi.

BİLSAM Başkanı Gezer: Küreselleşme, Gelir Paylaşımındaki Dengesizliği Artırdı
Gezer, "Bu iki kesim arasındaki fark 22.4 kata çıkmış ve bu durum başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok yerinde kitlesel işsizlik ve fakirliğe yol açmıştır." dedi.

Malatya'da, BİLSAM tarafından organize edilen "Küresel Değişimin Yönü: Kaos mu, Adalet mi" başlıklı uluslararası sempozyum tamamlandı. Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışına, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tümebayev, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ve BİLSAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Kazakistan Türkiye Büyükelçi Prof. Dr. Canseyit Tümebayev, sempozyum açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kazakistan arasındaki dostane ilişkilerin artarak devam ettiğini belirtti.

Tümebayev, "Dilimiz ve dinimizin ortaklığı Kazakistan ile Türkiye'yi birbirine yakınlaştırmıştır. Bağımsızlığımızdan bu yana iki ülke arasındaki dostane ilişki ve bağ hiç kesilmiş değildir. Kazakistan ile Türkiye arasında iş birliği ve strateji ortaklığı sağlam bir şekilde ilerlemektedir." ifadelerini kullandı. Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise küresel değişmeyi durdurmanın mümkün olmadığını savunarak, "Küreselleşmenin önüne geçemeyiz. Gelişen bilim ve teknoloji ile yeni buluşlar dünyayı adeta bir köye çevirdi. Yapılması gereken bugünün şartlarıyla başa çıkacak yöntemler geliştirmektir." sözlerini kullandı. BİLSAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer de günümüzde hızlı bir değişim yaşandığını belirtti.

"Adeta zamanın ruhu değişmiş, tarihin temposu hızlanmıştır" diyen Gezer, "İnsanlık tarihinin hiçbir döneminde bilgi ve ticari mal üretimindeki artış bu kadar hızlı olmamış, nüfus bu kadar hızlı artmamış, mesafeler, ürünler, sınırlar ve yaşam şekilleri bu kadar hızlı değişmemiştir. Son 50 yılda dünya nüfusunun en zengin yüzde 20’lik kesiminin toplam gelirden aldıkları pay yüzde 30’dan yüzde 72’ye çıkarken, en yoksul yüzde 20’lik kesimin aldığı pay yüzde 8’den 3.2’ye düşmüştür. Bu iki kesim arasındaki fark 22.4 kata çıkmış ve bu durum başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok yerinde kitlesel işsizlik ve fakirliğe yol açmıştır. Bütün bunlar birlikte düşünüldüğünde küreselleşme olumlu ve olumsuz yanlarıyla çağımızın en yakıcı ve tartışmalı sorunu haline gelmiş bulunmaktadır. Birçok iyiliği beraberinde getirmiş olan küreselleşme şimdilerde bir çelişkiler yumağına dönüşmüş durumdadır. Küreselleşme çözdüğü sorundan daha fazlasını üretir hale gelmeye başlamıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

"2008 KRİZİNDE MALATYA'DAKİ ESNAF, AMERİKALININ EV SAHİBİ OLABİLMESİ İÇİN FEDAKARLIK YAPTI"
Sempozyumunun ikinci gününde ise ''Küreselleşen Dünyada Ulus Devlet ve Sonrası'', ''Küreselleşen Dünyada Ekonomik ve Sosyokültürel Dönüşümler'' ve ''Ortadoğu'da Yeni Siyasal Arayışlar'' konulu oturumlar gerçekleştirildi.

''Küreselleşen Dünyada Ekonomik ve Sosyokültürel Dönüşüm'' oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Ertürk “Küresel krizin şartlarını ekonomi içi ve ekonomi dışı etkenlerin beraberce oluşturduğunu, küreselleşmenin etkisiyle dünyanın bir ucunda yaşanan bir krizin dünyanın diğer ucunda da benzer etkilere yol açtığını” ifade etti.

Ertürk ''2008’de yaşanan küresel krizde Malatya'nın çarşısındaki esnaf Amerika'daki adamın ev sahibi olabilmesi için fedakarlık yaptı. Yani oradaki yük bizim esnafa yüklenmiş oldu. Küreselleşme böyle bir hadise. Kriz önce finans sektöründe başladı ve buradan diğer alanlara yayıldı.'' diye konuştu.

Ayrıca Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev'in beraberinde getirdiği ve Kazakistan'ı anlatan fotoğraflar, Kongre ve Kültür Merkezi'nde sergilendi. Sergide Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve devlet adamlarının fotoğrafları ile Kazakistan fotoğrafları yer aldı .