Köy Enstitüleri 72 Yaşında

Türkiye'ye özgü bir eğitim projesi olan ve 1940 yılında 21 bölgede ilköğretim okullarına öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulan Köy Enstitülerinin 72. kuruluş yılı, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Gönen Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

Köy Enstitüleri  72 Yaşında
Akademik Oda Orkestrası'nın müzik dinletisi ile başlayan etkinlikte bir konuşma yapan Gönen MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Didar Büyüker İşler, köy enstitülerinin, Cumhuriyet aydınlanmasının eğitim alanındaki en özgün ve en çok ses getiren uygulaması olduğunu belirtti.

Yrd.Doç.Dr.İşler, “Eğitim alanında kırsal kesimde yaşayan halk ile kentliler arasındaki dengeyi eşitlemek ve köy halkına hem teorik hem de pratik bilgi vermek amacıyla doğmuş bir projedir. Bu proje tarihin bir dönemini aydınlatmaktadır. Burada biz bilim insanlarına ve özellikle Köy Enstitüsü Araştırma Merkezi'ne büyük sorumluluklar düşüyor. Bilim, tarihin tüm gerçekleriyle ortaya konulmalı ve bu gerçeklerden günümüze dersler çıkartılmalı” dedi.

SDÜ Köy Enstitüsü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Eylem Kaya ise bu imeceye gönül veren herkese teşekkür etti.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız da, Türk milletinin tarihin her döneminde çağın gereklerine göre yeniden biçimlendiğini, kendi varlığını yeniden ürettiğini söyledi.

Prof.Dr. Akyıldız, “Büyük Atatürk'ün öncülüğünü yaptığı köy enstitüleri, milletin modernleşmesi ve varlığının üretilmesinde, idealist öğretmenlerin yetiştirilmesinde çok önemli bir proje. Teknolojinin çok da gelişmediği o dönemlerde en doğru yöntem buydu. Günümüzde her şey değişiyor. Her şey bir diğerini değiştiriyor ve dönüştürüyor. Gelecek kuşaklara daha güçlü, daha aydınlık bir Türkiye bırakmak için üzerimize düşen her şeyi yapmalıyız” diye konuştu.

Isparta Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu ise “Bu ülkenin geçmişi savaştan çıkmış, ekonominin ne olduğunu bilmeyen yoksulluk mücadelesiyle dolu. Bu dönemlerde insanların çağdaş bir sosyal yapıya ulaşması için modeller geliştirildi. Köy enstitüleri de bunlardan biridir. Burada asıl kutlanacak olan insanlara faydalı hizmetler öğrenen ve öğreten sizlersiniz” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından 'Bir Köy Enstitüsü Öğretmeninin Kızından Anılar' konulu konferansta, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezihe Şentürk, köy enstitülerinin dürüstlüğü, sevgiyi, sosyal olmayı, paylaşmayı ve imeceyi öğrettiğini anlattı. Köy enstitüsü öğretmenlerinin bu ülkenin aydınlığı için çok çalıştığını belirten Prof,Dr. Şentürk, “Atatürk gibi bir kurtarıcının bu ülke için en büyük armağan olduğuna inanıyor; eğitime gönül verenlerin önünde saygıyla eğiliyorum.” diye konuştu.

SDÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sallan Gül de “Sizler sadece köy enstitülerine değil, bu ülkeye emek verdiniz” diyerek yedi yıl önce başlattıkları Köy Enstitüleri çalışmalarındaki imece ruhunun her yıl daha da büyüdüğünü vurguladı. Köy Enstitüsü öğretmenlerinin bir çınar olduğunu ve Türkiye'nin bu çınarlarla gurur duyduğunu dile getiren Prof.Dr. Gül, katılımcılara 'Gönenin Gönenci: Gönen Köy Enstitüleri Aydınlanma Işığı' konulu bir konferans verdi .
Kaynak: İHA