Siirt'te ''Turizm Haftası'' Kutlandı

Siirt'te ''Turizm Haftası'' çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Siirt Valisi Musa Çolak, Siirt'in dünya uygarlık tarihine damgasını vurmuş olan Anadolu ve Mezopotamya medeniyetlerinin kesiştiği bir coğrafi alanda kurulmuş olmasının yanında, doğanın tarihin ve kültürün iç içe geçtiği eşsiz güzellikteki alanlarından biri olduğunu söyledi.

Zengin tarihi ve kültür mirasının yanında kutsal yer ve yapılar itibarıyla kentte inanç turizminin ön plana çıktığını belirten Çolak, şöyle dedi:

''Bunun yanında zengin bir mutfağı, el sanatları, folklorik değerler ve termal kaplıcalar ile zengin bir potansiyele sahiptir. Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen bu zenginliklerden olabildiğince yararlanmak, gelecek kuşaklara bırakmak, bacasız sanayi dediğimiz dünyada büyük bir sektör haline gelen turizm sektöründen, ilimizin de pastadan hak ettiği dilimi alabilmesi için bir çok projeyi hayata geçirdik. Bu bilinçle son iki yılda ilimizde büyük bir atağa kalkılmış, kültür ve sanat alanında önemli mesafeler alınmıştır. Valiliğimizce yapılan çalışmalardan en önemlisi dünyada bir eşi ve benzeri olmayan, ünlü İslam alimlerinden İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocasına duyduğu saygıya binaen, 18. yüzyılda yaptırdığı ve dünyanın en önemli pozitif ilim eserlerinden biri olarak kabul edilen ışık düzeneğinin, 23 Eylül 2011 tarihinde, yeniden çalışır hale getirilmesidir. 1960 yılında yapılan restorasyon çalışmasında bozulan ışık düzeneğinin 50 yıl aradan sonra, yeniden çalışır hale getirilmesi, tarihi bir olaydır.''

Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Remzi Uslu da, önümüzdeki aydan itibaren Siirt Mağaralarının MTA'nın desteğiyle inceleneceğini açıkladı.

Düzenlenen şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilerin şiirlerini okumalarının ardından, Siirt'i tanıtan bir slayt gösterisi yapıldı. Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri de yurdun dört bir yöresine ait türküleri seslendirdiler. Tören Siirt ile ilgili fotoğraf sergisinin gezilmesi ve yöresel yemeklerin ikramı ile sona erdi.

Törene, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları, 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Emniyet Müdürü Recep Güven ve diğer yetkililer katıldı.

Kaynak: AA