Fethi Yaşar, Beyaz Gazete’ye anlattı…

CHP’nin, Türkiye’deki altıncı büyük belediyesi Yenimahalle’de, gelen 18 istifanın ardından gözler Başkan Fethi Yaşar’a çevrilmişti. Yaşar, ilçe kongresinde uğradığı saldırıdan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye kadar bütün bilinmeyenleri Beyaz Gazete’ye açıkladı.

Fethi Yaşar, Beyaz Gazete’ye anlattı…
Efendim öncelikle geçmiş olsun diyelim. Olaylı bir ilçe kongresi atlattınız. Kongrenin ardından 18 belediye meclis üyeniz partinizden istifa etti. Bize yaşananları tüm çıplaklığı ile anlatır mısınız?

Bütün siyasi partilerin kongre süreçleri heyecanlıdır. Sıkıntılı olur, hele bunlar demokratik bir ortamda yapılmadığı zaman. Ben 1965 'ten beri CHP Yenimahalle teşkilatının içindeyim. Teşkilat içinde her zaman çeşitli sıkıntılar olmuştu. Ama hiçbir dönemde Yenimahalle 'de bu dönemdeki yaşananlar gibi belediye meclisi – ilçe teşkilatı çekişmesi yaşanmadı. Yenimahalle Belediyesi 'nin başarılı çalışmalarının temelinde kararlarımızı çıkaran meclis üyelerimizi, bugünkü ilçe yöneticilerimiz ve genel merkezimiz tarafından potansiyel suçlu ilan edilip cezalandırılmaları, delege olamamaları, demokratik haklarını kullanamamaları yolunda çeşitli uygulamalar yaptılar. Ben ve arkadaşlarım haklı olarak buna karşı çıktık. Bunlar olmaması gereken uygulamalardı. Meclis üyesi arkadaşlarım istifa kararlarını gelip bana bildirdiler. Arkadaşlarım, ilçe kongresinde salona girerken bana yapılan hareketi içlerine sindiremediler ve istifa kararı aldılar. Bu arkadaşlarımız CHP 'nin savunduğu ilerlerken değerlerden kopmuş değiller, herhangi bir başka siyasi partide görev yapacak ve siyasi düşünceyi savunacak da değiller. CHP camiasına bu işlerin yanlış olduğunu bu yönetim tarzının CHP 'ye güç katmayacağını, iktidar yapmayacağını arkadaşlarım ve ben belirtmiştik. Bunları genel başkanın yüzüne de söyledim, bunların yanlış olduğunu genel başkan da parti içi demokrasinin gerçekleştirilerek bunların çözüleceğini söyledi. Bu aşamada bu arkadaşlarımız partiyle resmi ilişkilerini kestiler olay bundan ibaret. Yenimahalle Belediyesiyle, başkanıyla, yönetimiyle ilgili kendilerinin hiçbir sorunu yok. Yenimahalle halkına verdikleri sözü yerine getirmek için uğraşacaklarını kendileri basın toplantılarında da söylediler.

“MEDENİCE KAHVALTI YAPTIK”

Ben, Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu 'nun makamını yalnız ziyaret ettim. Daha sonra da belediyede kahvaltı ettik. Burada da medeni bir toplantı yaptık kongre sürecinde yaşanan olaylar konuşuldu. Bunların yanlış olduğunu partide bunların aşılması gerektiğini genel başkan da söyledi.

Sayın Başkan, yeniden bir seçim ile istifa eden meclis üyelerinin partiye dönüş ihtimali olur mu?

Olmaz, siyasi partiler kanuna göre böyle bir talebimiz de yok. Ama bundan sonraki süreçte vatandaş görsün o arkadaşları. Herkesin doğru yaptığı şeye yanlış yaptığı şeye susarsanız olmaz. Demokrasi tepkilerin özgürce dile getirildiği rejimin adıdır. Eğer siz yanlışlıklara, yanlış yapılanlara; ister parti içi ister sosyal konular ister yerel hizmetler olsun susarsanız demokrat değilsiniz. Birisi yanlışlık yapıyorsa söylenmesi lazım ama kavgayla değil barış içerisinde özgürce tartışılmalı. O ortamı genel başkan yaratsaydı ve bu toplantı biraz daha erken olsaydı daha farklı olurdu. Ama güzel bir toplantı oldu, o da memnun oldu ve arkadaşlarımız da kendisine bir saygısızlık yapmadı.

Fethi Yaşar, Beyaz Gazete’ye anlattı…


HİZMETLERİMİZ SAYARAK BİTMEZ

Biz çok başarılı çalışmalar yapıyoruz bunu övünmek için söylemiyorum ne yaptığımızı biliyoruz. Hangi TV, radyo, gazeteci çağırırsa çağırsın hepsine gittim ve “ne soracaksanız sorun” diyorum. Bugün itibariyle Torba Yasasına girmeyen belediye, Yenimahalle Belediyesi. Malının üzerinde haciz olmayan, resmi kurumlara, Büyükşehir 'e borcu olmayan belediyedir Yenimahalle. Mal aldığı, mal sattığı hiçbir firmaya, ihale verdiği firmaya günü geçmiş borcu olmayan belediyedir Yenimahalle. 200 'e yakın yeni araç kazandırdık hizmet için. 3 senede 100 bin metrekarenin üzerinde hizmet alanını Yenimahalle 'ye kazandıran bir belediye, devlet okullarına, camilerine sahip çıkan bir belediye. 11 tane sağlık ocağını yapıp İl Sağlık Müdürlüğü 'ne teslim eden bir belediyeyiz. Bir tane Çayyolu 'nda hastaneyi ve bir de Karşıyaka 'da diş kliniği yapıp Gazi Üniversitesi 'ne teslim eden bir belediyeyiz. Taksi duraklarını yapan, 500 bin ton asfaltı yani Büyükşehir 'den sonra en çok asfaltı döken, ama kendi parasıyla döken Yenimahalle belediyesi. İlk defa yeraltı konteynırlarını Yenimahalle 'ye getiren ve Ankara 'nın en temiz ilçesi olan bir belediyeyiz. Tabi ki eksikleri var onları da yapıyoruz. Ağaçlandırmaya hız verdik. 65 tane parkı üç sene içerisinde ve bunların 30- 35 tanesini de koşu yolu ve spor alanı hakim olan parklar yapıyoruz. Aklınıza ne gelirse; yanan evlere sahip çıkan, yeni kartı uygulamaya koyan, uygar bir sosyal bir devlet anlayışını getiren, 200 lira yardım yapan bir sosyal devlet hukuk bürosunu kuran, kadın sığınma evini, kan bankasını kuran bir belediyeyiz. 3 sene içerisinde engelli yaşam merkezi yapan bir belediyeyiz. İlk defa bir huzur evi değil, yaşlılar yaşam merkezini hayata geçiren bir otel ayarında tesisi Yenimahalle 'ye kazandıran bir belediyeyiz. Sanata önem veren bir tane tiyatro salonu olan Yenimahalle 'ye, 4 tane tiyatro salonu yaptık. Ankara 'nın en büyük kültür merkezi olan, Nazım Hikmet Kültür Merkezi 'ni yaptık. Tamamını ben ödedim, benim dönemimde kimseye borç bırakmadan da bitiyorum.

BANA SALDIRANLAR EŞKIYA


İlçe kongresinde o kapının önünde yaşanan olaylar sırasında neler hissettiniz?


Ben 50 yıllık CHP 'liyim. Bana bunu yapanlar CHP 'li değil. Ben tanımıyorum onları. Normalde ilçeli partilileri tanımamam mümkün değil. Onlar oraya getirilmiş eşkıyalar. Bana AK Parti 'li de, MHP 'li de, CHP 'li de yumruk kaldıramaz. Ben Yenimahalle 'de esnaflık yaptım. Yenimahalle 'nin ağabeyiyim. Yenimahalle 'de benim başımı öne eğebileceğim hiç kimse yok. Onlar Yenimahalleli değil, tanımıyorum. O olaydan sonra gördüm ki, gerek kendi partim, gerek diğer siyasi partilerce benim yaptığım hizmetler onların vicdanında doğru bir yer almış. Bu olaydan sonra “bana geçmiş” olsun demeleri, benim yanımda olduklarını bildirmeleri benim doğru yolda olduğumu gösterdi. Hepsine teşekkür ederim. Siyasetçiler olarak bizim görevimiz birbirimize sahip çıkmak. Siyasetteki kaliteyi ve siyasetteki uzlaşma ortamını ne kadar becerikli siyasetçiler iddialı siyasetçiler heyecanı olan uzlaşma kültürüne yatkın siyasetçileri çoğaltabilirsek bu ülkenin önü o kadar açık olur.

Başkan Yardımcınız Şenol Balaban katıldığı radyo programında CHP içinde “genel merkezde kutuplaşma, arada duvar” olduğu “uzlaşmaya gidilmediğini” söyledi. Bu cümlelere sizin yorumunuz ne olur?

Siyasi görüşleri arkadaşlarımın zaten istifa kararlarında bireyseldir. Ben kimseyi istifa ettiremem. Her dönemde bütün parti genel merkezlerinde belli gruplar, karşı gruba karşı çeşitli eylemlerde olabilirler. Ama benim onları çözme görevim yok. Benim görevim, Şenol Başkan 'ın görevi bir milyon nüfusun yerel yöneticisiyiz biz. Biz bunların sorunlarını çözerek, görevimizi en iyi şekilde yapmakla yükümlüyüz. Her dönemde genel merkezde il yöneticileri, ilçe yöneticileri, onlara yalakalık yaparak oturduğu koltuğu tutmak istemeyen siyasetçiler olur. Milletvekili de olur, yerel yönetici de olur, ben o düşüncede hiç olmadım. Ben bu göreve kendim talip olmadım. Genel merkez beni tuttu, aday yaptı. Halk tutmuyorsa sonuç hüsrandır. Benim muhatabım dün de halktı bugün de halk. Halk arkanızdaysa seçilirsiniz, örnek Melih Gökçek 'dir. Melih Gökçek 'e karşı ,aday olmaması için büyük uğraş verenler oldu, bunlar kötü adamların oyunlarıdır. Ben bunlara yakın durayım; doğru bildiğim şeyleri söylemeyeyim gibi ayak oyunlarını hiçbir zaman yapmadım. Kula kulluk yapmadım, bundan sonra da yapmam.

İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNDÜM


Son dönemlerde, yaşananlardan sonra hiç istifa etmeyi düşündünüz mü Fethi Bey?


İstifa etmeyi düşündüm; bağımsız kalmayı. Ancak siyasi partilerde çok meşru bir sebebiniz yokken benim bulunduğum gibi makamda, böyle istifa etmenin de şık olduğunu düşünmüyorum. Parti, benim inandığım değerleri savunmaktan vazgeçer; başka düşünceleri savunmaya başlar, o zaman herkesin ayrılma özgürlüğü vardır. Yapılanların hem o arkadaşlara hem de bana yapılanların şık olmadığını o yapanların da vicdanlarında rahatsızlık olduğuna kesinlikle inanıyorum. İnşallah başkalarına yapmazlar. Onun için bu ülkede demokrasi tek kanat olmaz eğer güçlü iktidarların karşısına güçlü muhalefet koyamazsanız o ülkede kalkınma da rezalet olur, demokrasi de rezalet olur. Devlet sevgisini topluma vermek zorundayız. Ben hoş bir seda bırakmak istiyorum. Arkama baktığımda, “Fethi Yaşar geldi şunu da bunu yaptı iyi insandı” denmesini istiyorum.
Açıkça soruyoruz ve samimi yanıtınızı bekliyoruz Fethi Bey. Önümüzdeki seçimlerde yeniden Yenimahalle Belediye Başkanlığına talip misiniz?
Yenimahalle halkında o isteği görürsem tekrar aday olurum. Ama başka bir yeri istemem. Ben Yenimahalle aşığıyım. Büyükşehir Belediyesi 'ne de aday olmam. Ben dönemimi dolu dolu yaşamak istiyorum.

AK PARTİ 'DEN TEKLİF ALMADIM


Kulislerde, Yenimahalle İlçe Kongresi 'nde yaşanan olaylardan sonra, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 'ın sizi arayıp AK Parti 'ye davet ettiği konuşuldu. Bu bilgiyi doğruluyor musunuz?

Hayır, Ertuğrul Bey ile kesinlikle böyle bir konuşma yada görüşmemiz olmadı. Ben bu ülkenin kuruluş felsefesi, Cumhuriyetin değerleri benim ayrılamayacağım tek nokta. Benim Ak Parti 'de çok değerli arkadaşlarım var.

Önümüzdeki dönemde, CHP 'den istifa eden meclis üyesi arkadaşlarınız ve yardımcınız Şenol Balaban ile çalışmaya devam edecek misiniz?


O arkadaşlarımız için ben geçen gün beyanatımı verdim. O arkadaşlarımızın içinde hepsi değerli. Bunca yıllarını bu partiye vermiş, hizmet etmiş kişiler. Tabiî ki onların da partiye geri dönmeleri için uğraş vereceğim. Yanlışlığın onlarda olduğunu bilsem söylerim, ama yanlışlık karşı tarafta. Onların da siyasi haklarını korumak istiyorum. Bunlar kurultaydan sonra oturup tartışılacak konular. Bu arkadaşlarımız bana sahip çıktılar. Şenol Başkan kendisine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirdi. Bütün meclis üyelerinin ikinci defa seçilme durumu hiçbir partide yoktur. Ne AKP 'de ne de CHP 'de yoktur. Ama içlerinden 8-10 kişi seçilir. Diğerleri yenilenebilir. Burada Genel Başkan konuşurken “belediye başkanları kendi kadrosunu büyük ölçüde kendisi belirlemeli” dedi. Belediye başkan adayı seçime gireceği kadroyu kendi belirlemeli. Doğrusuda bu. Bütün partilerde de böyle olması lazım. Benim istifa eden arkadaşlarla, onların da benle bu zamana kadar işleri nasıl götürdüysek öyle devam edecek. Ama ilerde şartlar ne olur bilinmez. Ama şunu net olarak söyleyeyim. İnandığım değerlerden ve doğru bildiğim yollardan ayrılmayacağım. Yenimahalle halkının en üst düzeyde, her konuda en iyi hizmeti alması için en ücra köşelerine kadar çalışmayı sürdüreceğiz…

BEYAZ GAZETE ÖZEL RÖPORTAJ

Oğuz Sinan DİŞLİ