Kuşadası Belediyesi’nden Vefa Heykelleri

Kuşadası Belediyesi’nin vefa etkinlikleri kapsamında yapmayı sürdürdüğü vefa heykellerine bir yenisi daha eklendi.

Kuşadası Belediyesi’nden Vefa Heykelleri
Kuşadası Belediyesi tarafından yaptırılan Sadrazam Öküz Mehmet Paşa heykeli Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen törenle açıldı.

Osmanlı İmparatorlu döneminde Aydın Valiliği ve Sadrazamlığı döneminde Kuşadası’nın imarına büyük önem veren Öküz Mehmet Paşa, bugün de kendi ismini taşıyan Kervansaray’ı yaptırmıştı. Kuşadası Belediyesi tarafından yaptırdığı Kervansaray’ın hemen yanındaki Barbaros Bulvarı’nın girişine konulan heykelin açılış törenine aralarında Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası Emniyet Müdürü Olcay Yakup İnankur ile birlikte turizmciler siyasetçiler ve çok sayıda davetlinin bulunduğu kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Törenin açılışında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası’nın gelişmesine katkı koyan tüm değerlere sahip çıkmaya devam ettiklerini belirterek, Mahmut Esat Bozkurt, Maffy Falay ve Hasan Reis’ten sonra Öküz Mehmet Paşa’nın heykelini de yaparak açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Geçmişe sahip çıkıp, vefa örneği sergilemeyi bir görev kabul ettiklerini belirten Başkan Altungün, bu önemli şahsiyetlere ve değerlere sahip çıkmaya devam edeceklerini açıkladı.

Açılışta konuşan Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ise Sadrazam Öküz Mehmet Paşa’nın Kuşadası ve Aydın bölgesi için çok önemli bir değer olduğunu belirterek, “ Kuşadası’nın gelişmesine önemli katkı koymuş ve yaptırdığı eserler günümüzde muhteşemliği ile ayakta durmaktadır. Bu değerlerimize sahip çıkmak, hem yönetici hem de vatandaş olarak görevimizdir “ diye konuştu.

Konuşmalarının ardından Kuşadası Folklor Araştırma Derneği ekibi halk oyunları gösterisi sundu. Daha sonra Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ve Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Sadrazam Öküz Mehmet Paşa’nın heykelinin açılışını gerçekleştirdi.

- ÖKÜZ MEHMET PAŞA KİMDİR ?

Öküz Mehmet Paşa veya Kara Mehmet Paşa I. Ahmet saltanatı döneminde 17 Ekim 1614-17 Kasım 1616 ve Genç Osman saltanatı döneminde 18 Ocak 1619-23 Aralık 1619 tarihleri arasında toplam üç yıl, yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. Öküz sıfatı bazı kaynaklarda iddia edildiğinin aksine, babasının Karagümrük'te öküz nalbantlığı yapmış olması ile alakalıdır. İlk sadaretinden, 1616'da çıktığı İran Seferi'nde Safevilere yenik düşmüş olmasından ötürü azledilmesi sonrasında tayin edildiği Aydın Valiliği esnasında Batı Anadolu ticaretinin gelişmesini teşvik için Kuşadası'nda inşa ettirdiği kervansaray (sonradan ticari merkez yabancı tacirlerin tercihiyle İzmir'e kaymıştır) onun adını taşımaktadır. 1619 yılında ölmüştür. Öküz Kara Mehmet Paşa'nın mezarı Halep'tedir .
Kaynak: İHA