Rusya: BM’de Oy Birliği İle Alınan Suriye Kararı, Yapıcı Çalışmaların Sonucu

Rusya Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Vitali Çurkin, Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda oy birliği ile gözlemci gönderilmesi konusunda kabul ettiği 2042 sayılı kararın, yapıcı çalışmaların sonucu olduğunu bildirdi.

Rusya: BM’de Oy Birliği İle Alınan Suriye Kararı, Yapıcı Çalışmaların Sonucu
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye 'de Özel Temsilci Kofi Annan 'ın planı çerçevesinde ateşkesin uygulamaya konulmasının ardından oy birliği ile silahsız 30 gözlemcinin gönderilmesi kararı aldı. Taraflarla kontak halinde olacak gözlemciler, ülkede barış misyonu tam uygulanmaya başlayıncaya kadar ateşkesle ilgili şikayetleri değerlendirecek. Karara göre gözlemciler birkaç gün içinde Suriye 'ye ulaşacak. Gözlemci sayısı zamanla 250 kişiye kadar çıkarılabilecek. Suriye ile ilgili daha önce gündeme gelen tasarılara veto hakkını kullanan Rusya, Annan planına destek vermişti.

Annan barış planına desteklerini sürdürdüklerini kaydeden Çurkin, “Rusya 'nın ve diğer Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin girişimi ile taslak metinde önemli değişiklikler yapıldı. Bu daha dengeli oldu ve gerçekleri yeterli bir şekilde temsil edecek. Gözlemci Misyonunu kabul edecek Suriye hükümetinin talepleri dikkate alındı” dedi.