ETSO: Erzincan Tulum Peyniri Markasını Koruyacak

Ülke çapında haklı bir üne sahip olan ve orijinal halinin yalnızca Erzincan yaylalarında üretilebildiği Erzincan Tulum Peyniri’nin korunması için girişimler artıyor.

ETSO: Erzincan Tulum Peyniri Markasını Koruyacak
Erzincan Ticaret ve Sanayi Odasında(ETSO) Erzincan Tulum Peyniri markasının korunması ve tulum peyniri için neler yapılabilir konusunda bir toplantı düzenlendi.

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç 'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Lek, Erzincan Ticaret Borsası Başkanı Osman Keylan, Erzincan Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Koyun, peynir üreticileri ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanları katıldı.

Türk Patent Enstitüsü tarafından ismi tecil edilen ve coğrafi işaret hakkının Erzincan ve Ticaret Sanayi Odasına ait olduğu Erzincan Tulum Peyniri konusunda yapılan çalışmalar artırılıyor. Yılda yaklaşık 2500 ton tulum peyniri üretiminin gerçekleştirildiği Erzincan 'da yaklaşık 1600 aile geçimini bu sektörden sağlıyor. Yapılan toplantıda son derece önemli konular masaya yatırılırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 81 il müdürlüğüne resmi yazı gönderilerek Erzincan dışındaki illerde Erzincan Tulum Peyniri adı altında üretim yapılmasının durdurulması istendiği belirtildi.

Toplantıda konuşan Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, Erzincan Tulum Peyniri markasının tüm haklarının odalarına ait olduğuna belirterek, Erzincan dışındaki illerde Erzincan Tulum Peyniri üretenlere karşı hukuk mücadelesi başlatılacağını söyledi.

Yalvaç, peynir üreticilerine ve Erzincanlılara seslenerek “gittiğiniz yerlerde marketlerde ya da şarküterilerde Erzincan Tulum Peyniri görürseniz mutlaka üretim yerine bakınız. Eğer üretim yeri Erzincan değilse o peynirden bize 1 adet numuneyi mutlaka getirin, hem size numunenin ücretini ödeyelim hem de haksız şekilde Erzincan Tulum Peyniri üretenlere karşı hukuki mücadele başlatalım” diye konuştu.

Yalvaç, Erzincan Tulum Peyniri konusunda 3 ayrı üniversitede çalışan ve bu alanda uzmanlaşmış öğretim üyeleriyle birlikte Ar-Ge çalışmalarına devam ettiklerini ve önümüzdeki süreçte taşların daha iyi yerine oturacağını söyledi.

Erzincan Tulum Peynirinde barkod sistemi uygulamasına mutlaka geçeceklerini vurgulayan Yalvaç, sisteme geçilmesiyle birlikte sahte üretimlerin de önüne geçileceğini söyledi.

Bu konuda bir kurul oluşturulacağını söyleyen Yalvaç, coğrafi işaretin korunması noktasında her türlü girimde bulunacaklarını ve yasal yollarla mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyerek, öncelikli olarak Erzincan 'da üretim konusunda tespit çalışmalarının yapılacağını vurguladı.

Toplantıda konuşan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Lek, ise Erzincan Tulum Peyniri markasının korunması için öncelikle yapılacak işin peynir üreticisinin bir araya gelerek bir birlik oluşturması olduğu söyledi.

Peynir üreticilerinin bir araya gelmesiyle işlerin daha da kolaylaşacağını savunan Lek, Erzincan Tulum Peyniri üretiminin yapıldığı meralardaki sürü sahiplerinin eğitileceğini ve modern koyunculuk ilkelerinin yerleştirilmesi için çalışmalar yapılacağını söyledi.

Toplantı sonunda kurumların işbirliği yaparak birlikte çalışmaları yürütmeleri kararı alınırken, kurum temsilcileri ve peynir üreticileri Erzincan için her şeyi yapmaya hazır olduklarını beyan ettiler.
Kaynak: İHA