Ban Ki-moon: 'Suriye'de Kaos Ortamını Durdurmak İçin Tek Ses ve Tek Vücut Olarak Hareket Etmeliyiz'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon "Suriye'de kaos ortamını durdurmak için uluslararası toplum olarak tek ses ve tek vücut halinde hareket etmeliyiz" dedi.

Esad rejiminin, BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik barış planından ülke genelinde ateşkes maddesine uymasının ardından Cenevre'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Ban, Suriye'de ateşkesin devamından Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu belirtti.

Annan'ın 6 maddelik barış planının uygulandığı Suriye'de bugünün dönüm noktası olduğunu belirten Moon, "Barış planı ülkedeki şiddetin sona ermesi ve Suriye halkının demokratik isteklerini karşılayan kapsayıcı bir siyasi çözüm için gerekli koşulların oluşturulmasında kritik bir dönüm noktası olmuştur" dedi.

Suriye'de durumun şu anda daha sakin gözüktüğünü belirten BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ateşkesin çok kırılgan olduğunu ve bir silah sesiyle bile her an bozulabileceğini söyledi.

Ban Ki-moon, "Dünya kuşkulu gözlerle izliyor; çünkü daha önce Suriye hükümeti tarafından verilen sözler tutulmamıştı" ifadesini kullanarak Suriye yönetiminin söylediklerinin eylemleriyle uyuşması gerektiğini vurguladı.

Bir yılı aşkındır devam eden şiddet olaylarında çok fazla sivil kaybın verildiğini belirten Moon, "Zaman öldürmeye son verme zamanıdır. Ülke genelindeki bu çatışmanın son bulması için tüm Suriye dostlarını çağırıyoruz. Suriye'deki kaos ortamını durdurmak için uluslar arası toplum olarak tek ses ve tek vücut olarak hareket etmeliyiz" dedi.

Suriye'de gözlemcilerin yokluğunda durum değerlendirilmesinin zor olduğunu ifade eden Genel Sekreter Moon, "Mümkün olan en kısa sürede ülkeye gözlemci heyeti göndermek için Güvenlik Konseyi ile çalışıyoruz" dedi.

Öte yandan, bugün BM planı çerçevesinde başlayan ateşkes sonucu 1 yılı aşkın süredir çatışmaların devam ettiği Suriye'de çatışmaların büyük oranda durduğu gözlemleniyor .
Kaynak: İHA