Gözaltına alınanlar neyle suçlanıyor?

28 Şubat soruşturması kapsamında 31 adreste arama yapıldı. Dönemin orgenerallerinden Çevik Bir gözaltına alınırken, toplam 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Gözaltına alınanlar neyle suçlanıyor?
Türkiye bu sabah 28 Şubat soruşturması kapsamında emekli generallerin evlerine yapılan baskınlarla uyandı.

Soruşturma kapsamında sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul, Ankara, Çanakkale, Niğde ve Eskişehir'de toplam 31 adreste arama yapıldı.

Operasyonla ilgili ilk resmi açıklama HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'den geldi. Hamsici, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı bulunduğunu söyledi.

Gözaltı kararları 11'i İstanbul, 17'si Ankara, 1'i Niğde, 1'i Çanakkale, 1'i Eskişehir'deki kişiler için alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği şüpheli iki kişinin avukat olduğunu, 2-3 kişinin de yurtdışında olduğunu açıkladı. Gözaltına alınanların adliyeye getirilme işleminin cumartesi gününe kalabileceği belirtildi.

GÖZALTINA ALINANLAR NEYLE SUÇLANIYOR?
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nden yapılan açıklamada, 28 Şubat Soruşturması'nın ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan yürütüldüğü ifade edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, CMK 250. madde ile yetkili ve görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin 2011/206 sayılı soruşturma dosyası kapsamında, kamuoyunda 28 Şubat süreci olarak bilinen ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan dün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan arama kararı doğrultusunda bugün saat 08.00 itibarıyla Ankara'da 17, İstanbul'da 11, Niğde'de 1, Çanakkale'de 1 ve Eskişehir'de 1 olmak üzere toplam 31 ayrı adreste arama yapıldığı bildirildi.

Arama kararı alınan 31 şüpheli ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından gözaltı kararı verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Askeri mahallerdeki aramalar Cumhuriyet savcısı denetiminde merkez komutanlığı görevlileri tarafından yapılmakta, ayrıca 2 şüphelinin avukat olması nedeniyle bu şüphelilerin aramaları Cumhuriyet savcısının bizzat denetiminde ve ilgili baro tarafından görevlendirilen avukat nezaretinde gerçekleştirilmektedir. Arama ve gözaltı işlemleri halen devam etmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yürürlükteki hukuk kuralları çerçevesinde ve hukuka uygun olarak toplanan deliller hassasiyetle değerlendirilerek bahse konu kararlar işleme konulmuş olup, soruşturma aynı hassasiyetle sürdürülmektedir.''

Bu arada, gözaltı kararı verilen 2-3 kişinin yurt dışında olduğunun belirlendiği ifade edildi.Soruşturmayı yürüten savcının, gözaltına alınanların en kısa sürede Ankara'ya getirilmesini istediği öğrenildi.

KILIÇARSLAN'IN EVİNE AMBULANS GELDİ
Evinde arama yapılan Emekli Tuğgeneral Kılıçarslan'ın evinin önüne ambulans geldi. Yarım saat içeride kalan doktor daha sonra evden ayrıldı.

Emekli albaylar Ünal Akbulut, Yüksel Sönmez, Mustafa Babacan, Necdet Batıran, Orhan Nalcıoğlu, Aydın Karaşahin gözaltı kararı çıkarılan isimlerden.

Çevik Bir, emekli tuğgeneraller İdris Koralp ve Ünal Akbulut'un da aralarında bulunduğu uçakla Ankara'ya gönderilecek.

Bu arada, haklarında gözaltı kararı bulunan ve emekli albay oldukları bildirilen 2 kişiye İstanbul'daki evlerinde olmadıkları için ulaşılamadığı öğrenildi.

ALBAY TÜRK'ÜN EVİNDE ARAMA

28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltı kararı çıkarılan emekli Albay Alican Türk'ün Eskişehir'deki evinde cumhuriyet savcısı nezaretinde arama çalışmaları başladı.

Niğde'de Emekli Tümgeneral Ümit Şahintürk'ün evinde arama yapıldı. Evde kimse olmadığı için polis ekipleri kapıyı çilingir yardımıyla açtı.

Çanakkale'de de Emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci'nin evinde arama yapıldı.

YÜKSEL: EVİMDE ARAMA YOK

Evinde arama yapıldığı iddia edilen Eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcısı Nuh Mete Yüksel, ''Bana intikal eden bir şey yok. Evimde arama da yok'' dedi.

ADALET BAKANI: YÜZLEŞİYORUZ

Soruşturmayla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Gelişmeleri beraber takip edeceğiz. Türkiye, yakın siyasi tarihinde, geçmişinde yaşamış olduğu ve demokrasisini belli periyodlarla kesintiye uğratan olaylarla yüzleşmek durumundaydı. Bunlar yaşanıyor. Temenni ederim, önümüzdeki süreçte ülkemiz demokrasisi kurumsallaşmış, ayağı yere sağlam basan ve kesintiye, askıya alınamayan bir istikrara kavuşsun. Bütün çabalar bunun için'' dedi.

GEREKÇE: HÜKÜMETE DARBE GİRİŞİMİ
Arama yapılan evlerin çoğu asker kökenli isimlere ait. Aramaların gerekçesi, dönemin Refah-Yol Hükümeti'ne yönelik darbe girişimi iddiası. Soruşturma ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçu nedeniyle yürütülüyor. Operasyonun 'Batı Çalışma Grubu'na yönelik olduğu belirtiliyor.

SORUŞTURMAYI 'MAĞDURLAR' BAŞLATTI

Soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği. mağdur olanların '28 Şubat'la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı.

15 YIL SONRA OPERASYON

Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı.


İLGİLİ HABERLER

Nagehan Alçı'dan Canlı Yayında Müthiş 28 Şubat İddiası


'28 Şubat'ın generallerine baskın

Kılıçdaroğlu'ndan 28 Şubat Tepkisi

Damarların Topyekün Temizlenmesi Gerekir

'28 Şubat Operasyon'u için kim ne dedi?