Güneydoğu'nun İhracatı, 3 Ayda 2 Milyar Dolara Yaklaştı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden, 2012 yılının ilk 3 ayında 1 milyar 871 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Güneydoğu'nun İhracatı, 3 Ayda 2 Milyar Dolara Yaklaştı
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Ocak-Mart 2012 döneminde 2011 yılının aynı dönemine oranla yüzde 18,9'luk artışla toplam 1 milyar 871 milyon dolarlık ihracat kayda alındığını belirterek, "Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 216 milyon 950 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır.

Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 18,2'lik artışla 2 milyar 88 milyon dolara yükselmiştir" dedi.

Bölgeden 548 milyon dolarlık tekstil, 338 milyon dolarlık halı, 494 milyon dolarlık hububat bakliyat ihracatı yapıldığını kaydeden Çıkmaz, "Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 58,7 pay ile ilk sıradaki yerini korumakta, AB ülkeleri yüzde 15,7 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,4 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır.

Toplam 159 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, ABD, Libya, Almanya, İtalya, Mısır, Rusya, İngiltere ve İran, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir" diye konuştu.

Çıkmaz, halı, iplikler, bitkisel yağlar, demir çelik mamulleri, kumaşlar, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastik ve mamulleri, ağaç ve orman ürünleri, konfeksiyon ürünlerinin de bölgeden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünleri oluşturduğunu ifade etti.

GAZİANTEP'İN İHRACATI

Gaziantep'ten yapılan ihracatla ilgili bilgiler de veren Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, Ocak-Mart 2012 dönemindeki 1 milyar 379 milyon 989 bin dolar ihracat ile geçen yıl olduğu gibi Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundadır. Gaziantep'in ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 oranında artış göstermiştir.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile demir, demir dışı metaller ilin ihracatında önde gelen sektörlerdir" ifadelerini kullandı .