Bakan Yıldız: Doğalgaza Zam, Zorunluluktan Kaynaklandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza zammın zorunluluktan kaynaklandığını, yurt dışındaki ham petrol fiyatlarındaki artış ile dövizdeki yükselme nedeniyle maliyetlerin arttığını kaydetti.

Elektrik santrallerinde yerli kömür kullanacaklarını belirten Yıldız, "Türkiye ekonomisine kömür rezervlerimizi inşallah kazandırmış olacağız. 11,5 milyar tonluk düşük kalorili linyit rezervlerimiz tespit edilmiş durumda. Bunları inşallah ekonomiye kazandıracağız.'' diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in Mart ayı ihracat rakamlarının açıklanacağı toplantıya girmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Açıklamasında, zam yapmayı ne hükümetin ne de kendisinin isteyeceğini ifade etti.

Yıldız, doğalgaza zammın zorunluluktan kaynaklandığını, yurt dışındaki ham petrol fiyatlarındaki artış ile dövizdeki yükselme nedeniyle maliyetlerin arttığını daha önceki açıklamalarında belirttiğini kaydettiğini dile getirdi.

Bakan Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bizim diğer Avrupa ülkelinden bir farklılığımız var. Dövizle aldığımız enerjiyi, lira olarak satıyoruz. Aradaki fark, yine bizim maliyetlerimize yansıyor. Bankacılıkta açık pozisyon denilen bir konu. Yine bizim dışımızda Kuzey Afrika'da, Suriye'de, yine İsrail-İran gerginliğinin oluşturduğu siyasi istikrarsızlığın bedelini enerji sektörü olarak ödüyoruz.

Ham petrol fiyatlarındaki yükselme, doğalgazdaki fiyatları etkiliyor ve aynı zamanda taleplerin düşmüş olmasından, arzın yetersizliğinden veya talebin yükselmesinden dolayı değil, yalnızca bizim dışımızda oluşan siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan sebeplerle bu fiyatlar yükseldi. O yüzden 'dünyanın yükünü çekiyoruz' dediğim konu budur ve bu zam yapılmak durumunda kalınmıştır.''

YATAGAN TERMİK SANTRALİ İLE İLGİLİ İDDİALARA CEVAP VERDİ

Bakan Taner Yıldız, ''Yatağan Termik Santrali'ndeki yerli kömür kullanıldığı ve bu nedenle çevrede kanser vakalarının arttığı'' şeklindeki iddiaların hatırlatılması üzerine de bir açıklama yaptı. Yıldız, 2006 yılından bu tarafa Yatağan'daki baca gazı analizleriyle beraber, çevreye zarar verecek oranlar tespit edilmediğini ifade etti.

Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sağlık Bakanlığımız dün bir açıklama yaptılar, oradaki kanser oranlarının, ülkemizdeki ortamalanın üstünde olmadığı bahsedildi. Yatağan'da çevreye zararlı üretimin yapılmaması konusunda bizzat talimat verdim. Geçtiğimiz dönemlerde orada yaptığımız kontroller ve gözlemler sonucunda, 210 megavatlık bir santralin zaman zaman 160 megavatta çalıştığını gördük. Çevreyi kirletmemek adına, üretimi düşürdüklerini söylediler. Bu kadar hassas davrandığımız bir konuda, böyle bir ithamın yapılması doğru değil. Kamunun daha verimsiz çalışan birimleri yok mudur? Vardır, onların da rehabilite edilmesiyle alakalı çalışmalarımız devam ediyor.

Ben Yatağan örneğini kullanarak, kamuoyunun dikkatini bir yere çekmek istiyorum. Yatağan'da yerli kömür kullanıyoruz. Biz bunu çevreye duyarlı olarak kullanıyoruz. Yerli kömür kullanmayacağım da ithal kömür mü kullanacağım? Hani biz enerji kalemlerinin ithalatından şikayetçiydik, hani biz bunları azaltmak istiyorduk. Bizim yerli kömürlerimizle ilgili açıklamaların daha dikkatli yapılması gerektiğine inanıyorum.

Çünkü biz çevreye zarar vermeksizin, yeşile zarar vermeksizin bu imalatları yapmaya çalışıyoruz. Hepsi bizim hassasiyetlerimiz. Yani çevre Türkiye'nin zenginliği, yeşil Türkiye'nin zenginliği, ama müsaade ederseniz, enerji de Türkiye'nin zenginliği. Onun için Yatağan örneğini, hak etmediği halde kullanan ve bu tür yorumları yapanlar için son derece olumsuz bir örnek olduğunu söylemem lazım. Kuruluşları da bu konuda daha dikkatli davranmaya davet ederim.''

2023 yılına kadar yaklaşık 17-18 bin megavatlık yerli kömürden elektrik santralları yapmayı planladıklarını da hatırlatan Yıldız, "Yerli kömürden üretim yapmak, çevreye duyarsız olmayı gerektirmez. Gelişmiş teknolojilerle beraber, akışkan yataklı kömür santrallerinin yapılmasıyla beraber, artık bu noktalar aşılmıştır.

Dünyayı kirletenler temizlemek durumundadır. Çin'de her hafta mübalağa etmiyorum, 1 tane kömür santrali devreye girmektedir. Bu yüzden yerli kömürlerimizi kullanacağız ve Türkiye ekonomisine inşallah kazandırmış olacağız. 11,5 milyar tonluk düşük kalorili linyit rezervlerimiz tespit edilmiş durumda. Bunları inşallah ekonomiye kazandıracağız." şeklinde konuştu.