Nadide Çiçek 'İstanbulensis' Şiirle Tanıtılıyor

Dünyada sadece İstanbul’da yetiştiği bilinen ve adını bu şehirden alan İstanbulensis çiçeği, Sultanbeyli’de düzenlenen şiir festivaliyle dünyaya açıldı.

Bu çiçeği simge olarak da kullanan belediye, 12 farklı ülkeden 29 şairi şiir severlerle buluşturdu. Aralarında Bosna Hersek 'ten Cemallettin Latiç, Moldova 'dan Liubovi Tanasoğlu, Karadağ 'dan Bisera Boskailo 'nun da bulunduğu şairler, şiir ziyafeti sundu.

Sultanbeyli Belediyesi, yalnızca, sınırları içinde bulunan Aydos Dağı 'nda yetiştiği bilinen ve adını İstanbul 'dan alan İstanbulensis çiçeği adına şiir festivali düzenledi. 7 Mart 'ta başlayan ve 10 Mart günü sona erecek 'İstanbulensis Şiir Festivali ' kapsamında, 12 farklı ülkeden 29 şair davet edildi. Türkiye 'den Metin Önal Mengüşoğlu, Cevat Akkanat, Arif Ay, Recep Garip, Fatma Şengil Süzer, Mürsel Sönmez, Ekrem Kaftan ve Şeref Akbaba, Azerbaycan 'dan Mehmet Aslan, Irak 'tan Kazım Kadir, Bosna Hersek 'ten Cemalettin Latiç, Moldova 'dan LiuboviTanasoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'nden Emel Kaya ve Karadağ 'dan Bisera Boskailo, festivalin ilk günü şiir severlerle buluştu.

Sultanbeyli Kültür Merkezi 'nde düzenlenen açılışta, şairler ney eşliğinde şiirlerini okudu. Açılışta konuşan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, İstanbulensis çiçeğinin bir şiir festivaline en çok yakışan isin olacağını düşündüklerini belirterek, “Her açtığında, rengiyle, kokusuyla, estetik duruşuyla şehre kendi kimliğini yansıtan nadide İstanbulensis çiçeği, İstanbul 'u tanıtma gayemizin adı oldu.” dedi.


Festivalin ikinci gününde ise şairler okullara giderek öğrencilerle buluştu. Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi, Sultanbeyli Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi, Orhan Gazi Lisesi ve Türk Telekom Anadolu Lisesi şairleri ağırladı. İkinci günün akşamında yerli ve yabancı 6 kadın şairin “Dünya Kadınlarından Şiir ve Söz” isimli programı gerçekleştirildi. Ardından Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Turan Koç Prof. Dr. Nurullah Genç, Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan ve Prof. Dr. Fatih Andı 'nın katımıyla “Modern İnsanın Şiir Arayışı” paneli gerçekleştirildi.

Festival 10 Marta günü çeşitli etkinliklerle sona erecek.