Bozkurt: Kadına Şiddet Yasası Bir An Evvel Katı Şekilde Uygulanmaya Başlamalı

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Emine Bozkurt, kadına karşı şiddetle ilgili yasanın TBMM’de 8 Mart’ta oylanacak olmasını çok olumlu bulduğunu söyledi.

Bozkurt, Kadına Karşı Şiddet Yasası 'nın bir an evvel katı bir şekilde uygulanmaya başlamasını istedi.

AP 'nin Hollanda İşçi Partili sosyal demokrat milletvekili Emine Bozkurt, AP 'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen 'Eşit Işe Eşit Ücret' konulu toplantıda söz alarak Türkiye´deki gelişmelerden bahsetti. Bozkurt, AB Bakanı Egemen Bağış 'ın Kadınlar Günü 'nde Avrupa Parlamentosu 'nda kadın hakları konusunda düzenlenen bir toplantıya katılmasının Türkiye 'nin kadın hakları konusunu AB müzakere sürecinde bir öncelik olarak gördüğüne dair açık bir mesaj olarak algıladığını söyledi. Emine Bozkurt, Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısının TBMM Genel Kurul oylamalarının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde tamamlanacak olmasını kadının insan haklarına yapılan vurgu dolayısıyla çok olumlu bulduğunu dile getirerek hükümetin bu duyarlılığından dolayı Bağış´ı kutladı.

Kadının çalışma hayatında erkeklerle eşit katılımla ve eşit şartlar altında var olmasının ilk kriterinin, iyi bir eğitimin yanı sıra kadın için güvenli bir ortam meydana getirilmesi olduğunu söyleyen Bozkurt,Türkiye´de kadına karşı şiddete sıfır tolerans olması gerektiğinin altını çizdi. Bozkurt, Türkiye´de kadınların iş hayatına katılım oranının %30'a çıkmış olduğunu anlattı, Avrupa 2020 Stratejisi bağlamında bu oranın daha da arttırılması için çalışılması gerektiğini dile getirdi. Emine Bozkurt, Egemen Bağış´a kadın istihdamını arttırmak için ve kadın hakları için çok önemli olan üyelik müzakerelerinin sosyal politika ve istihdam ile ilgili 19. faslının açılması için atacakları somut adımları sordu.

Emine Bozkurt ayrıca toplantıda bir konuşma yapan Avrupa Komisyonu 'nun adalet ve temel Haklardan sorumlu üyesi Viviane Reding 'den kadın hakları için yine çok önemli bir yer tutan ve yıllardır bloke edilmekte olan yargı ve temel haklar ile ilgili 23. faslının açılması için destek istedi.

Bozkurt toplantıdan sonra da kadına karşı şiddetin önlenmesi ve şiddet uygulayanın derhal tutuklanıp şiddete uğrayan kadının koruma altına alınmasının iyi düzenlenmiş yasalarla mümkün olduğunu söyleyerek Kadına Karşı Şiddet Yasası 'nın bir an evvel katı bir şekilde uygulanmaya başlamasını istedi. Bu bağlamda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde oluşturulmuş olan Kadına Karşı Şiddet Büroları 'nın tüm Türkiye´ye yaygınlaştırılması için adımlar atılmasının önemine dikkat çekti. Bozkurt sözlerine şöyle son verdi: 'Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü´nü kutluyor, 8 Mart 'ın Türkiye 'nin her yerinde coşkuyla ve büyük kalabalıklarla kutlanmasını umuyorum. '