Türkiye'den Ünlü Müzelere Ambargo

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'deki müzelerle işbirliği yapmak isteyen yabancı müzelere, ''Sizin müzenizin kayıtlarında bir çalıntı Türkiye eseri var Onu bize verin ondan sonra işbirliği yapabiliriz' dediklerini belirterek, ''Bu sayededir ki bazı eserleri daha büyük bir hızla ülkemize getirmeye başladık'' dedi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde Rize Günleri etkinliklerine katılan Günay, fuar kapsamında açılan stantları gezdi, Rize Valiliğinin standında halk oyunları ekibiyle horon oynadı. Gazetecilere açıklama yapan Günay, Rize Günleri etkinliklerinin açılışına Ankara'da olmadığı için katılamadığını belirterek, şöyle konuştu: ''İtiraf ediyorum ki ben bu mekanda yapılan etkinliklere katılmak konusunda çok gönüllü değilim. Ankara'ya bir fuar, bir sergi alanı olarak bu yakışmıyor. Uzunca bir zamandan bu yana bu yapıyı kaldırmak ve bu çevreye daha güzel bir kültür dokusu geliştirmek konusunda bir gayretimiz var, ama bürokrasi ne yazık ki her kademede, devletin en üst kademesi dahil, biraz ağır işliyor. Milli Komite'nin kararını henüz alamadığımız için bu yapı burada duruyor.''

Bu bölgede büyük bir Türkiye Müzesi yapma ve fuar etkinliklerini de başka alanda gerçekleştirmek konusunda Büyükşehir Belediyesi ile bir projelerinin bulunduğunu anımsatan Günay, 'İnşallah bu projeyi fiilen gerçekleştirmeye başlayacağız'' dedi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde daha önce başka etkinliklere de katıldığını ifade eden Günay, ''Kıramadığım bazı davetler oluyor, ama gönüllü gelmiyorum. Bu binayı Ankara'ya yakıştıramıyorum. Burası sıradan bir Anadolu ili değil. Burası Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti. Her şeyiyle mükemmel olması lazım. Bunlar geçmiş yıllarda yapılmış gelişi güzel yapılar. İnşallah daha güzelini yapacağız'' diye konuştu.

-''Ünlü müzelere ambargo...''-

Günay, ''Ünlü müzelere ambargo'' başlıklı haberlerle ilgili sorular üzerine, Türkiye'nin tarih varlıkları açısından çok zengin olduğunu belirtti. Ama dünya müzeciliği koleksiyonculuğu geliştirirken, Osmanlı topraklarının bunun yeteri kadar farkına varamadığını ifade eden Günay, şunları söyledi: ''Geçmiş dönemlerde bazı fermanlarla, izinlerle, bugün hala geçerli sayılan belgelerle ülkemizden çok değerli bir takım anıtlar, eserler, eser parçaları götürülmüş. Bugünkü dünya mevzuatı karşısında bunlara çok fazla itiraz edemiyoruz. Sadece hayıflanıyoruz, üzülüyoruz. Ama bazı eserler de var ki hiçbir belgeye dayanmadan, bir padişah fermanına, herhangi bir izne, herhangi bir meşru sayılabilecek belgeye dayanmadan ülkemizden alınıp götürülmüş. Bunun hukuktaki ismi çalıntı. Bu çalıntı eserlerin bir kısmı da dünyanın tanınmış müzelerinin koleksiyonunda yer alıyor. O müzeler bizim müzelerimizle işbirliği yapmak istiyorlar. Bizim müzelerimiz dünyanın en zengin müzeleri arasında. Bizim müzelerimizle işbirliği yapmak isteyen bir müzeye, 'Sizin müzenizin kayıtlarında bir çalıntı Türkiye eseri var. Onu bize verin ondan sonra işbirliği yapabiliriz' diyoruz. Söylediğimiz budur. Bunu dikkatle, dünyanın her yerinde uygulamaya çalışıyoruz. Bu devletimizin yeni, daha duyarlı bir bakış açısıdır. Bakanlığımız çok dikkatli, Dışişleri Bakanlığı da bize çok yardımcı oluyor son zamanlarda. Bu bir devlet ve hükümet politikası haline geldi.'' Bu sayede bazı eserleri daha büyük bir hızla Türkiye'ye getirmeye başladıklarını ifade eden Bakan Günay, şöyle devam etti: ''Bu dikkatimizi sürdüreceğiz. Dünyanın büyük müzeleriyle işbirliği yapmayı önemsiyoruz. Amerika'daki, İngiltere'deki, Almanya'daki müzelerle işbirliği yapmak bizim için de çok önemli. O müzenin sergisinde Türkiye'den bir çalıntı eser varsa onunla işbirliği yapmak bir anlamda kendimize karşı saygımızı yetirmek anlamına geliyor. O yüzden dikkatimizi sürdürüyoruz. Kararlılığımızı sürdürürsek daha olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.''
Kaynak: AA