Ereğli’de Meyvecilik ve Bağcılığın Geleceği Tartışıldı

Ereğli'de, 'Konya İli Meyvecilik ve Bağcılık Eylem Planı' projesiyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Konya İl Özel İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı'nca hazırlanan ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından kabul edilen projeyle ilgili toplantı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü 'nün toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 'nden, Prof. Dr. Lütfi Pırlak, Prof. Dr. Ahmet Eşitken, Dr. Ali Sabır, Tarım Ekonomisi Bölümü 'nden Doç. Dr. Zeki Bayramoğlu, Kaymakam Hasan Bağcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven, kurum temsilcileri, sulama birliklerinin temsilcileri, muhtarlar, kooperatif başkanları ve çiftçiler katıldı.

Konya'da meyveciliğin geliştirilmesi amacıyla başlatılan çalışma hakkında kısa bilgiler veren Prof. Dr. Lütfi Pırlak, 'Meyvecilikteki mevcut durumun analizi, meyvecilik alanlarının artırılması, birim alandan daha fazla ürün alınması konusunda yapılacak fizibilite çalışması ve Konya'nın meyvecilikteki eksiklerini belirleyip gidermek amacındayız. ' dedi. Konya'nın diğer ilçelerinde de benzer çalışmalar gerçekleştireceklerini ifade eden Pırlak, 'Bölgemizde ulusal plan ve programlar çerçevesinde bölgesel kalkınmaya, rekabet gücünün artırılmasına ve sosyoekonomik gelişmeye katkı sağlayacak olan MEVKA tarafından desteklenen projeden, Konya tarımının bütün paydaşlarının faydalanmasını hedefliyoruz. ' diye konuştu.

Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Özgüven ise Ereğli'deki meyvecilik ve bağcılık hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Özgüven, “İlçemiz meyve ve bağcılık için iklim şartları ve toprak yapısı bakımından oldukça uygun bir konuma sahip. Buna paralel olarak ilçemizde modern bahçelerin sayısı hızla artmaktadır. Hem meyvecilik hem de bağcılık açısından eğitim çalışmalarına büyük önem vermekteyiz. Konya İl Özel İdaresi ile işbirliği halinde çiftçilerimize örnek olması açısından modern kiraz ve elma bahçeleri ile bağ alanları tesis etmekteyiz.” dedi.