Okul Kantincileri Yüksek Kiralardan Yakınıyor

Adana Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Tunç, okul kantinlerinin fahiş fiyatla ihaleye verilmesinin önüne geçilmesini istedi.

Kantinciler ve Simit, Poğaça, Çörek vb Maddeler İmal ve Satıcılığı Esnaf ve Sanatkârlar Odası yönetim kurulu üyeleri, Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürü Veysel Kamil Akman 'ı makamında ziyaret ederek, okul kantinlerinde yaşadıkları sorunlarına çözüm için destek istediler. Yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulmasını isteyen Başkan Tunç, okul kantinlerinin fahiş fiyatla ihaleye verilmesinin önüne geçilmesi hususundaki kararını dile getirdi.

Bir süre önce yürürlüğe giren Okul Aile Birliği Yönetmeliği'ne dikkat çeken Ahmet Tunç, “Okullarda bulunan kantinlerde kiralama sözleşmesi gelen şartlar bölümünün 6. maddesinde 'Kiralanan iş yerlerinde TÜİK verilerine göre Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) önceki yılın ayına göre artırılır ' diyor. Ancak, kira bedeli tespitine ilişkin unsurlarda önemli ölçü farklarına göre, mevcutlarda en az yüzde 25 oranında azalış veya artış kiracının cirosunu önemli derecede etkileyecektir. Bakanlık tarafından getirilen kısıtlayıcı düzenlemeler olması halinde, muhammen bedel yeniden tespit edilerek mevcut kiraya aynı usul ile ilan edilerek sözleşme imzalanır.” dedi.

KİRALAR KANTİNCİ ESNAFINI MAĞDUR EDİYOR
Okul kantinlerinin fahiş fiyatlara kiralanması nedeniyle kantinci esnafının mağdur duruma düştüğüne dikkat çeken Başkan Tunç, “Ne yazık ki bakanlığın genelgesi olmasına rağmen okul kantinlerini, fahiş fiyatla ihaleyi kazananlar kiralıyor. Kira ücretleri çok yüksek olan okul kantinlerini kiralayanlar ayakta kalabilme mücadelesi veriyor. Belli bir süre sonra da her iki taraf mağdur olduğundan dolayı ister istemez sıkıntılar yaşanmaya başlıyor. Kira ücretini tedarik edebilmek için, evine ekmek götüremez hale geliyorlar. Bu yaşanan sıkıntıların olmaması için siz devlet büyüklerimizden ricamız, okul kantinlerini kiralayan esnafımızın fahiş kira bedeli altında ezilmemesini sağlamanızdır.” şeklinde konuştu.

'SORUNLARINIZI BİR RAPOR HALİNE GETİRİN '
Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürü Veysel Kamil Akman ise Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Tunç 'tan, sorunlarını bir rapor halinde kendilerine sunmasını istedi. Çukurova ilçesinde bulunan okullardaki kantinlerin kiralama ihale komisyonuna müdahale edemediklerini ifade eden Akman, Çukurova ilçesinde ikamet eden vatandaşların ekonomik açıdan diğer ilçelerdeki vatandaşlara göre daha iyi durumda olduğuna dikkat çekti.

Veysel Kamil Akman, “Okul kantinlerini kiralayanların nasıl bir durumda olduklarını bilemiyoruz. Bizler, kanun ve yönetmeliklere göre davranıyoruz. Ancak, denetleme görevini yerine getiriyoruz. Denetleme dışında bir şey yapamayız. Bu nedenle de kantinleri ihale eden İhale Kurulu'na müdahale edemeyiz. Ancak, okullardaki kantinlerin kalitesinin artırılması gerekmektedir.” diyerek, yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde sorunların çözümünden yana olduklarını dile getirdi.