Tepeli Pelikanlar Söke Ovası’nda

Kış aylarında aşırı yağışlarla birlikte denize dönen Söke Ovası’nda, yağışların sona ermesi ve baharın gelmesiyle birlikte farklı bir güzellik yaşanmaya başladı.

Tepeli Pelikanlar Söke Ovası’nda
Büyük Menderes Nehri yatağına çekilirken, ovadaki tarım arazilerinde kalan su birikintilerinde ayrı bir canlılık yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde yuvalarına dönen leyleklerden sonra Büyük Menderes Deltası’nın diğer daimi konuklarından tepeli pelikanlarda baharı selamlıyor.

Dünya da 3 bin bireyi kaldığı tahmin edilen ve nesilleri tehlike altında bulunan deltanın Tepeli Pelikanları, taşkın sularının çekilme mevsiminde avlanması daha zor olan Karina yerine, menderes kıyısındaki tarlalarda bulunan su birikintilerini tercih ediyor.

Tepeli Pelikanlar ile ilgili bilgi veren Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Tarlaların ortasındaki su birikintilerinde kalan balıklar, Tepeli Pelikanların bu mevsimde en önemli besin gruplarını oluşturmaktadır. Denizden kilometrelerce uzakta bulunan arazilerdeki sularda karınlarını doyuran Tepeli Pelikanlar, daha sonra tekrar Büyük Menderes Deltası’na dönmektedir. Tarlalardaki sular tamamen kuruyuncaya kadar bu döngü devam etmektedir.

Baharın gelmesi ve taşkın sularının çekilmeye başlaması, Söke Ovası’nda çiftçilerle birlikte, başta kuşlar olmak üzere birçok canlıyı harekete geçirmektedir. Antik Dönem’den bu yana önemli birçok uygarlıkların kurulduğu Büyük Menderes Nehri’nin etrafında, bu uygarlıklara ait arkeolojik buluntular turizmin gelişmesine yol açmış, Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri ve Ege Bölgesi’ndeki doğal ekosistemlerin en canlı yaşandığı yer olmuştur. Doğa meraklıları hem tarımda, hem doğadaki hareketlenmenin yaşandığı bu aylarda, bölgeye gelerek bu canlılığı görmeli ve bu havzayı mutlaka gezmelidirler” dedi .