'Sınav Öncesi Doğru Beslenme Stratejisi Başarıyı Artırır'

Üniversite sınavı öncesinde yoğun stresle gelişen yeme bozukluğunun; beraberinde kilo kayıpları veya aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık ve baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemine sebep olduğu belirtildi.

Bu dönemde yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanırsa; hem sağlık problemlerinden korunma hem de doğru besin seçimi ile başarıyı artırmanın mümkün olduğu kaydedildi.

Nevşehir Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, sınava girecek kişilerde sınav öncesi beslenmesi ve sınav günü beslenmesi büyük önem taşıyor. Bu dönemde stres yüksek olduğu için yemek konusunda kişilerin zorlanmaması gerekiyor.

Açıklamada, herkesin yemek alışkanlığı ve damak zevki farklı olduğundan yararlı diye bazı besinleri yemesi konusunda üzerine gidilmemesinin, beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmamasının önemli olduğu hatırlatıldı.Bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulması, başarıyı olumsuz etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemeklerin tercih edilmemesi tavsiye edildi. Açıklamada şu önerilere yer verildi: "Çay, kahve tüketimini azaltın. Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içecekler bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur. Sınav stresini azaltmak için güne kahvaltısız başlamayın. Kafein içeren içecek ve yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın. Aşırı tuz ve şeker içeren gıdaları dikkatli tüketmeye çalışın. Gaz yapıcı özelliği olan yiyeceklere dikkat edin. İçeriğini bilmediğiniz yiyecek ve içeceklerden uzak durun ve mümkün olduğunca dışarıdan yemek yememeye gayret edin. Açık havada hoşlandığınız spor ve aktiviteleri yapın. Balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşil biber, kivi, portakal, kuşburnu mutlaka haftalık ve günlük beslenmenizde yer vermeye çalışın. Tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, kepekli makarna, tam buğday unundan yapılmış kekler yeyin. Süt, yoğurt, ayran, peynir, muz tüketmeye gayret edin. Kahvaltı her öğrenci ve yetişkinin hayatında oldukça önem taşıyan bir öğündür. Yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki sınav sabahı iyi bir kahvaltı ile güne başlayan çocuklar yeterli ve dengeli bir öğün tüketirlerse gerekli besin ögeleri ve enerji aldıkları için sınavda daha başarılı olmaktadırlar. "