Mardin’de 54 Bin Kuzu ve Oğlağa Brucella Aşısı Yapıldı

Mardin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından merkez köylerde ve ilçe genelinde, Brucella’nın Konjuktival Aşı ile Kontrol ve Eradikasiyonu Projesi Genelgesi kapsamında, aşılama çalışmaları devam ediyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Mardin Tarım İl Müdürü M. Salih Söğüt, 13 Şubat 2012 tarihinde başlayan aşılama çalışmaları kapsamında, Mardin genelinde 54 bin 496 adet kuzu ve oğlağa Brucella aşısı, 248 adet buzağı ve danaya ise Brucella Abortus S-19 aşısı yapıldığını söyledi.

Hayvan sahiplerinin, enjeksiyon yöntemi yerine göze damlatma (konjuktival form) şeklinde uygulanan aşılama çalışmalarına daha olumlu yaklaştıklarını belirten Söğüt, insan sağlığının ve hayvan sağlığının korunması için ayrıca hayvancılık desteklemelerinden yararlanmak için bütün üreticilerin Brucella aşısını yaptırması gerektiğini ifade etti.

Mardin Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından, 2011 yılında İl Özel İdaresi aracılığı ile 41 bin adet doz ve özel firmalardan 31 bin 710 doz aşı temin edildi. Brucella Rev 1 aşısı yaptıran üyelere, aşı başına 4 TL destek ödemesi yapılacak. Brucella Rev-1 aşısı yaptıran bir üye 2012 senesi için 15 TL anaç hayvan, 4 TL Bucella Rev-1 aşı desteği, ayrıca sütte de tonda 150 TL destek alacak. Aşı yaptırmayan üye ise 19 TL devlet desteğinden yararlanamayacak .