Kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Antalya Ziyareti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret etti.

Kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Antalya Ziyareti
Eroğlu, ambargolar kalkacak diye Rumların zamana oynadığını belirterek, "Rumlar görüşmeleri uzatarak çözümsüzlüğün sıkıntılarını yaşamamızı sağlamaya çalışıyorlar" dedi.

Ziyarete KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadanyalı, Cumhurbaşkanlığı Yaveri Yarbay Sertaç Kayalar katıldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, valilik girişinde Antalya Valisi Ahmet Altıparmak tarafından karşılandı. Eroğlu, daha sonra Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı. Valilikte konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Antalya'nın gelişen bir vilayet olduğunu söyledi.

Antalya'yı ilk olarak 1963 yılında ziyaret ettiğini ifade eden Eroğlu, "O zaman caddelerde tek katlı, ikikatlı eski evler vardı. Antalya modern bir şehir olmuş vaziyette. Bu modern şehirciliğin yanında da seracılık, çiçekçilik ve fidan yetiştirmede belli mesafeler katedilmiş. Türkiye'nin seracılıkta en büyük merkezi konumunda. 11 milyon turisti çeken bir il olması ayrı bir özellik. Turizm potansiyelinden Kıbrıs olarak faydalanmayı düşündük. Ancak bunu beceremedik. Biz de KKTC olarak ekonomimizin itici gücü hizmet sektörüdür diye adım attık. Turizm teşvik yasası ile bazı adımlar attık. Belki istediğimiz noktadadeğiliz ama 46 bin üniversite öğrencisi, 8 üniversitesi ile 20 bin civarında yatak kapasitesi ile turizm ve hizmet sektöründe gelişim sağlayan bir pozisyondayız" diye konuştu.

KKTC'nin küçük bir ülke olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Ambargolar altında maalesef. AB yetkileriyle de sık sık görüşüyoruz. Kıbrıs Türk halkı anlaşmadan yana olduğunu zamanında göstermiştir. Ambargoların devamının bir anlamı yoktur. Annan Planı'nda AB 26 Nisan 2004'de toplantı yaparak ambargoların kaldırılacağına dair karar almış ancak sözlerini yerine getirmemiştir. 'Hiç olmazsa şimdi getirin' dediğimiz zaman da, görüşmeler sona gelince ambargolar kalkacak diye Rumlar gibi zamana oynuyorlar.Rumlar da görüşmeleri uzatarak çözümsüzlüğün sıkıntılarını yaşamamızı sağlamaya çalışıyorlar. Perşembe günü son liderler toplantısında, 'Bu artık son toplantı' dedim. Genel sekreter temsilcisinin raporuna göre ne yapacağına karar versin, nasıl bir strateji izleyeceğimizi kendi aramızda tartışırız dedim. Gelişmekte olan ülkelerin üst sıralarındayız gelir bakımından. Tatmin eden noktada değiliz ancak. Bunun nedeni ambargolar. Kendi kendimize yeterli hale gelmek için uğraşmamıza rağmen henüz bunugerçekleştiremedik. Türkiye'nin de desteği ile kendi imkanlarımızı iyileştirerek varlığımızı tanımlamış bir devlet olmakla birlikte devam ettiririz. Ama tanınmış bir ülkede ne varsa bizim ülkemizde de vardır. Tanınmamış olmak demek, bizim devlet olduğumuzu yok saymak demek değildir. Biz neticede devletiz. Bundan sonraki görüşmelerde bugünkü gerçekleri ön plana çıkararak bir tavır belirleme noktasına gelmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi

Vali Altıparmak, ziyarette Cumhurbaşkanı Eroğlu'na Antalya hakkında bilgiler aktardı. Eroğlu, daha sonra 3. Piyade Eğitim Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz'ı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nu Garnizon Komutanı Korkmaz ve tören mangası karşıladı .