Erdoğan: Suriye'de Halkın Taleplerinin İvedilikle Karşılanmasını İstiyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki hiçbir siyasi, etnik ve dini grubun çıkarını gözetmediklerini belirterek, "Biz, Suriye’de sivil halkı hedef alan saldırıların derhal durmasını; halkın meşru taleplerinin ivedilikle karşılanmasını istiyoruz." dedi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın iyi niyet misyonu çerçevesinde yürütmekte olduğu çabaları desteklediklerini ancak Suriye yönetiminin, inandırıcılığını neredeyse tümüyle yitirmiş olduğunu vurguladı. Ulusa Sesleniş Programı'nda Suriye'deki gelişmelere de değinen Erdoğan, "Biz, Suriye'deki hiçbir siyasi grubun, hiçbir etnik ve dini grubun, hiçbir mezhebin çıkarını gözetmiyoruz. Biz, Suriye’de sivil halkı hedef alan saldırıların derhal durmasını; halkın meşru taleplerinin ivedilikle karşılanmasını istiyoruz. Ne yazık ki, Esad rejiminin icraatları, bu konuda ümitvâr olmamıza imkân tanımıyor. Suriye yönetiminin, Annan Planı’nı kabul ettiğini açıklamış olmasına rağmen, halkı hedef alması ve operasyonları devam ettirmesi de açıkça bunu gösteriyor." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın iyi niyet misyonu çerçevesinde yürütmekte olduğu çabaları desteklediklerini ancak Suriye yönetiminin, inandırıcılığını artık neredeyse tümüyle yitirmiş olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Suriye yönetiminin, Annan Planı’nı kabul ettiğini açıkladığı günden bu yana, halka yönelik saldırıları ve operasyonları durdurmaması; kardeş kanını akıtmaya devam etmesi, maalesef, uluslararası toplumu boş vaatlerle oyaladığı intibaını güçlendiriyor. Bizler, dün olduğu gibi bugün de yarın da, kardeş Suriye halkının yanında yer almaya devam edeceğiz. Nitekim Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısına, İstanbul’da ev sahipliği yapmamız da tüm Suriyelilerin meşru haklarını elde edebilme uğruna verdikleri mücadeleyi, samimiyetle desteklememizden kaynaklanmaktadır. Türkiye olarak bizim, masum insanların katledilmesine, halka ölüm saçılmasına, kardeş kanının akıtılmasına seyirci kalmamız, asla mümkün değildir." açıklamasında bulundu.