Çin'de Darbe Söylentilerini Yayınlayan İnternet Siteleri Kapatıldı

İnternet üzerinde yaptığı müdahaleler ile gündeme gelen Çin, bu kez de mikroblog sitelerinde yer alan darbe söylentileri sebebiyle iki popüler blog sitesini geçici süreliğine kapattı.

Çin medyasında yer alan haberde, internet ortamında söylenti yayınladıkları gerekçesiyle 16 site kapatılırken, Sina ve Tencent blog siteleri cezalandırıldı ve bazı kişiler gözaltına alındı. Haberlerde, 16 web sitesini Pekin sokaklarında tankların dolaştığı ve başkentte bir şeylerin ters gittiği şeklinde söylentiler yaymalarından dolayı kapatıldığı belirtildi. Ayrıca Sina ve Tencent blog sitesinin de üç gün hizmet dışı olduğu ifade edildi.

Tencent blog sitesinden yapılan açıklamada, "Mikrobloglar yoluyla yayılan dedikodular ile kanun dışı ve zararlı bilgiler toplumda kötü sonuçlar yaratıyor. Mikrobloglardaki yorumlar çok miktarda zararlı bilgi içeriyor." denildi.Çin’de Twitter, Facebook ve Youtube gibi sitelere ulaşmak devlet tarafından yasaklanıyor. Sina Corporation’a ait Webio mikroblog sitesi ve Tencent’in her birinin yaklaşık 300’er milyon kullanıcısı bulunuyor. İnternet üzerinden yapılan sosyal medya mesajlarının yüzde 16’sından fazlası ise siliniyor .