Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk'den Açıklama

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, ''Kağıttan medya önümüzdeki dönemlerde gittikçe sıkıntı yaşayacak. Gelecek nesil gazetecilik artık dijital ortamlarda sürecek'' dedi.

Öztürk, Birlik Vakfı'nda ''Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik'' konusunda konferans verdi. AA'nın bir süredir yoğun bir faaliyet içinde olduğunu ve kendisini dünya haber ajanslarından biri olmak için hazırladığını belirten Öztürk, buna ilişkin çalışmaların nisan ayı içinde bir basın toplantısıyla açıklanacağını söyledi.

Öztürk, AA'nın kuruluş süreci ve tarihi hakkında bilgi vererek, AA'yı dünya haber ajanslarıyla karşılaştırdı.

Kemal Öztürk, iki hafta önce Saraybosna Bölge Müdürlüğü'nün açıldığını, Mayıs ayında da Arapça yayına başlanacağını dile getirdi.

AA'nın 2020'ye yönelik hazırlanan 100. yıl vizyonuna işaret eden Öztürk, ''Hedefimiz AA'nın dünyanın en etkili 5 ajansından birisi olması'' dedi.

Öztürk, 8 yıl içinde 11 dilde yayın yapmayı planladıklarını anlatarak, AA'nın yeniden yapılanması projesi hazırladıklarını ifade etti.

AA'nın ''Haber Akademisi'' kurduğunu hatırlatan Öztürk, 38 öğrencinin eğitime alındığını ve bu öğrencilerin 4 aylık eğitimlerinin 2 aylık bölümünü tamamladıklarını, ardından servislerde pratik yapmaya başladıklarını kaydetti.

Öztürk, akademide şu an ajans haberciliği eğitimi verdiklerini, daha sonra genel medya haberciliği, savaş muhabirliği ve finans haberciliği eğitimi verileceğini belirterek, şöyle devam etti:

''Savaş muhabiri yetiştireceğiz. Bu da dünyada ikinci savaş muhabirliği merkezi olacak. Polis Akademisi ile Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Güvenlik Akademisi ile bir protokol hazırladık. Bu protokole göre yeni savaş muhabirleri yetiştireceğiz. Sadece savaş muhabirleri değil, toplumsal olaylarda gazeteciler nasıl davranacaklar, nasıl haber yapacaklar, terör olaylarında, afetlerde, depremlerde ve savaş bölgelerinde nelere dikkat etmeleri lazım, bunun eğitimi verilecek.''

Libya'da ve Suriye'de gazetecilerin büyük zorluklar çektiğine işaret eden Öztürk, ''Sadece AA için değil, Türkiye'deki bütün basın organlarına savaş muhabirliği eğitimi verebileceğiz. Ayrıca Orta Doğu'daki yabancı gazetecilere de savaş muhabirliği eğitimi verilebilecek'' dedi.

Öztürk, finans haberciliği eğitimini de Merkez Bankası, Hazine ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu gibi kurumlarla vermek istediklerini anlattı.

-Tablet bilgisayarların gazete tirajlarına tesiri-

Kemal Öztürk, ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, bütün gazete sektörünün gelirinin 34 milyar dolar olduğunu aktararak, buna karşın dijital bir platform olan Google'ın gelirinin ise 38 milyar dolar olduğunu söyledi.

Dünyada gazetelerin tirajlarının düştüğüne işaret eden Öztürk, Türkiye'deki toplam gazete tirajının da 5 milyon civarında olduğunu ifade etti.

Öztürk, dünyada kağıda basılı gazetelerde kapananların ve kapanma kararı olanların olduğunu belirterek, bu gazetelerin bir kısmının sadece internet ortamında yayın yaptığını kaydetti.

Tablet bilgisayarların gazetelerin tirajını etkilediğini dile getiren Öztürk, dijital gazetelerin okunma oranlarının yükseldiğini vurguladı.

Öztürk, tablet bilgisayarlar arttıkça gazete satışlarında da düşüşün gözlendiğini ifade ederek, Türkiye'de de yapılan bir çalışmaya göre gençlerin yüzde 60'ının gazeteleri internet üzerinden takip ettiğini belirtti.

Kemal Öztürk, ''Kağıttan medya önümüzdeki dönemlerde gittikçe sıkıntı yaşayacak. Gelecek nesil gazetecilik artık dijital ortamlarda sürecek'' dedi.

Bunu görüp gelecek yıllara yönelik vizyon planlaması yapan gazetelerin sayısının çok az olduğunu ifade eden Öztürk, hala gazetelerin tirajlarını arttırmak için yoğun promosyon çalışmaları yaptıklarını da söyledi.

Öztürk, yeni nesil gazeteciliğe örnekler verip, The Huffington Post'un başarı hikayesini anlatarak, her gün 26 milyon kişinin bu siteye girerek gazete okuduğunu dile getirdi.

-Twitter'ın etkisi-

Kemal Öztürk, yeni medya alanının internet üzerindeki etkilerinden birinin de sosyal paylaşım sitesi ''twitter'' olduğunu ifade ederek, ABD'de 107 milyon kişinin twitter kullandığını, Türkiye'de de yaklaşık 7.2 milyon twitter hesabının açık olduğunu ve 5.3 milyon kişinin de aktif kullanıcı olduğunun bilindiğini söyledi.

Twitter'ın ''140 karakterlik bir haberin, o mecrayı takip eden binlerce kişiye ulaşması'' demek olduğunu kaydeden Öztürk, twitter'ın haberciliği etkileyen taraflarının olduğunu, twitter'ın hızına yetişmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Öztürk, gazete tirajlarını olumsuz etkileyen bir diğer unsurun da haber siteleri olduğunu belirterek, insanların bir gazeteyi açıp okumak yerine tablet bilgisayarlardan pek çok gazeteyi takip etmeyi tercih ettiklerini dile getirdi.

Katılımcıların sorularını da cevaplayan Öztürk, finans gibi medyanın merkezinin de İstanbul olduğunu kaydederek, AA'nın Arapça, İngilizce ve finans haberlerinin İstanbul'dan yayımlanacağını söyledi.

Öztürk, savaş muhabirliği eğitimine ilişkin bir soru üzerine de savaş muhabirliği eğitiminde katılımcılara kaçırıldıklarında ne yapacaklarının da öğretileceğini bildirdi.

Konuşmasının ardından Kemal Öztürk'e Birlik Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Prof. Dr. Erman Tuncer tarafından günün anısına plaket takdim edildi .