Ahmet Yesevi Üniversitesi 20. Yaşını Kutladı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, günümüzde 11 fakülte ve 1 yüksekokulda, 4 bini Türkiye'den, 750'si Kazakistan dışındaki Türk Devletleri ve Topluluklarından olmak üzere yaklaşık 16 bin öğrenci öğrenim gördüğünü ve bin 100'ü aşkın akademik personel görev yaptığını belirtti.

Ahmet Yesevi Üniversitesi 20. Yaşını Kutladı
Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin 20. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Rixos Otel'de düzenlenen toplantıya üniversite yöneticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, temeli 6 Haziran 1991 tarihinde atılan Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin, Türkiye'nin yurt dışındaki ilk yükseköğretim kurumu olduğunu belirtti.

Üniversitenin Türkiye ile Kazakistan arasında ortak ve uluslararası bir öğrenim kurumu haline gelmesinden Sonra, Ahmet YeseviÜniversitesi adına öğrenci alımının 1994-1995 öğretim yılında başladığını dile getiren Horata, "Bu çerçevede Türkiye'den ve diğer Türk devlet ve topluluklarından öğrenciler Kazakistan'a gönderildi. Üniversitemizde 11 fakülte, 2 yüksekokulda, Kazakistan ve Türkiye başta olmak üzere 14 farklı ülkeden, 33 farklı Türk, akraba topluluğundan 16 bin öğrenci öğretim görmekte. Amacımız, açıköğretim öğrencilerini minimum seviyeye indirerek 12 bin civarında öğrencisi olan kaliteli, hem Kazakistan sistemi hem deuluslararası sistemle entegre olabilecek bir yapıya kavuşturmaktır" şeklinde konuştu.

Horata, üniversitede örgün, uzaktan ve açık öğretim olmak üzere üç çeşit eğitim verildiğini belirterek, açık ve uzaktan eğitimin ücretli, örgün eğitimin ise burslu ve ücretli olduğu söyledi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Horata, "Türkiye'den bu sene için ne kadar öğrenci bekliyorsunuz?" sorusu üzerine, "Son yıllarda Türkiye'deki üniversitelerimizin sayısının artmasına paralel olarak Kazakistan'a giden öğrenci sayılarında bir düşüş yaşandı. Yaklaşık 100 kişilik bir kontenjan ayırıyoruz ama amacımız en az 50 öğrenciyi oraya taşımak" cevabını verdi.

Her geçen gün eğitim-öğretim kalitesini artıran, fiziki altyapısıyla Kazakistan'ın en modern üniversitesi olan Ahmet Yesevi Üniversitesi, Atatürk'ün 1933'lerde söylediği "köklerine inip tarihte buluşma" yolundaki yürüyüşünü, sürekli gelişim anlayışıyla devam ediyor.

Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde bugün 11 fakülte ve 1 yüksekokulda, 4 bini Türkiye'den, 750'si Kazakistan dışındaki Türk Devletleri ve Topluluklarından olmak üzere yaklaşık 16 bin öğrenci öğrenim görüyor ve bin 100'ü aşkın akademik perSonel görev yapıyor