ADASO Başkanı Sadi Sürenkök Açıklama Yaptı

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi için ayrılan 13 bin 500 dönüm araziye, 20 milyar liralık bir yatırım beklentisi içinde olduklarını, ancak sadece bir firmanın 15 milyar liralık yatırım teşviki almasının beklentilerini yükselttiğini söyledi.

Yasa gereği Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin işletmeciliğini üstlenen ADASO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endüstri bölgelerinin, üretim ve istihdamı artırmak, yatırımları tes-vik etmek amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlıg-ı'nın önerisiyle Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu'nca belirlenen yerlerde oluşturulduğunu belirtti.

Bu kapsamda Adana'nın Ceyhan ilçesinde Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi oluşturulduğunu vurgulayan Sürenkök, endüstri bölgelerinin organize sanayi bölgelerinden farklı olarak hazine adına kamulaştırılan alanlara kurulduğunu kaydetti.

Bölgelerdeki arsaların satılmak yerine, belirli yıllar için yatırımcıya tahsis edildiğini vurgulayan Sürenkök, bu kapsamda da Adana'da ayrılan 13 bin 500 dönümlük alanda kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Bölgenin yatırımların gelmesiyle 130 bin dönüme kadar genişleme potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Sürenkök, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonrasında bölgeye işletme müdürü, teknik personel, muhasebeci ve bir asistan olmak üzere 4 kişilik kadro tahsis edildiğini kaydetti.

Bölgeye yatırım yapmak için bir firmanın 15 milyar liralık yatırım teşviki aldığını vurgulayan Sürenkök, ''Enerji bölgemize 20 milyar liralık yatırım bekliyorduk. Sadece bir firma bölgeye yatırım yapmak için 15 milyar liralık yatırım teşviki aldı. Artık bölgemize 50 milyar liralık bir yatırım yapılacağını düşünüyoruz'' dedi.

Beklenen yatırımların gerçekleşmesiyle bölgede önemli bir enerji koridoru oluşacağını kaydeden Sürenkök, şunları kaydetti:

''35 milyon ton ham petrol Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'ndan, 5 milyon ton Ceyhan-Kırıkkale hattından, 50 milyon ton Bakü-Tiflis-Ceyhan'dan olmak üzere yıllık yaklaşık 100 milyon ton ham petrol dünya pazarlarına bu bölgeden ulaştırılmaktadır. Ham petrol boru hatlarının kesişme noktası olan bölgemiz, rafineri, petrokimya, petrol ürünleri ve termik santral alanlarında yapılacak yatırımlar için önemli bir potansiyele sahip. Türkiye'de İzmit bölgesinden sonra petrokimya ile ilgili ikinci bir adres Ceyhan olacak.''

-Yatırımların gecikmesine neden olan sorunlar-

Enerji bölgesinin petrokimya sektörünün yeni adresi olacağını vurgulayan Sürenkök, Türkiye'de petrol, petrol türevi ve enerji yatırımlarının gelecekteki en gözde merkezleri arasında gösterilen bölgeye yapılacak yatırımların ötelenmesine neden olan bazı sorunların da aşıldığını kaydetti.

Sürenkök, ''Enerji bölgesinin sınırlarının içinde kalan Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı Antik Su Yolu nedeniyle bir sorun vardı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı gereği bu tarihi dokunun her iki tarafından 15'er metre yer ayrılması ve korunması karalaştırıldı. Bu konuda çözüme kavuşmuş oldu'' dedi.

Enerji bölgesinin 2007'de kurulma kararı alınmasına rağmen yatırımların gecikmesine neden olan bir başka sorunun da Kurtpınarı Belediyesi'nin yaptığı imar uygulamasının Adana Bölge İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmesi olduğunu kaydetti.

Belediyenin imar çalışması yapacak maddi gücü olmadığı kaydeden Sürenkök, 5 bin 500 dönümlük bir alandaki imar çalışması için belediyenin 1 milyon lira gibi bir maddi desteğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Sürenkök, bu problemlerin ortadan kalkmasıyla 2012 yılı içinde enerji bölgesine ilk kazmanın vurulmasının planlandığını kaydetti.

Kamuoyunda, bu bölge çevresinden arsa alarak değerlenince satma düşüncesi oluştuğunu kaydeden Sürenkök, ''Bu düşünce son derece yanlış. Arsa alınsa da buralar genişledikçe kamulaştırılacak. Vatandaşımız endüstri bölgesi içerisinde arsa alırsa devlet kamulaştıracak. Buradaki yatırımlarla enerji koridoru oluşacak ve burada kurulacak rafinerilerle bölgemizde kimya sanayisi hızla gelişecek'' diye konuştu.

-Kimyada dışa bağımlılık azalacak-

Türkiye'de kimya sektöründe çok büyük paraların dışarıya aktarıldığını kaydeden Sadi Sürenkök, ''2011 yılında Türkiye'nin kimya sektöründe 35 milyar dolarlık ithalatı, 16 milyar dolar da ihracatı var. Dışa bağımlı olduğumuz kimyada yatırımların bir an önce gerçekleşmesi lazım. Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi'ndeki sorunlar ortadan kaldırılarak yatırımlar hayata geçirilirse, dış ticaret açığımız da önemli ölçüde azalma görülecektir'' dedi.

-Adana 2023'e kadar ikinci metropol olacak-

Adana'nın 50 milyar liralık yatırımla 2023 yılına kadar İstanbul'dan sonra ikinci büyük metropol kent olacağını ileri süren Sürenkök, şöyle konuştu:

''Şu anda bütün planlarımızı bu yatırımlara göre yapıyoruz. Adana Büyükşehir Belediyesi bölgeye ulaşan yollarda düzenleme yapıyor. Yumurtalık'a gidecek kestirme bir yol çalışması başlattı. 88 kilometre olan yol 45 kilometreye düşecek. Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nden Ceyhan'a demir yolu hattı talebinde bulunduk. Organize Sanayi Bölgesinde yapılan üretim demir yolu aracılığıyla Ceyhan'daki limanlardan tüm dünyaya taşınabilecek. Bölge olarak büyük yatırım imkanları var. Şu an da Adana'da hizmet sektöründe geleceğe dönük yatırımlar da oluştu. Çukurova bölgesinin Önünün açık olduğunu düşünüyoruz.' '