Cumhurbaşkanı Gül'ün Açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türkiye kaybettiği yılları dolduracak, onları geri alacak bir ekonomik performans sergilemektedir. Bunun altında şüphesiz ki doğru kararları alabilen, doğru kararları kararlı bir şekilde uygulayan siyasi irade ve şüphesiz ki genel anlamda istikrar çok önemlidir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, TOBB Başkanlığını ziyaret etti.

TOBB'un 60. kuruluş yıl dönümü pastasını TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Nejat Ekrem Basmacı ile birlikte kesti.

Gül, yaptığı konuşmada, ''Türk iş dünyasının, Türk müteşebbislerinin, Türk işadamlarının gerçek temsilcisi olan onların, en üst çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin siz değerli yöneticileri ile bir araya gelmekten gerçekten büyük memnuniyet duyuyorum'' dedi.

Açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu'na söyledikleri için teşekkür eden Gül, ''60. kuruluş yıl dönümünde hem TOBB için ve dolayısıyla bütün Türk çalışma hayatı için iş dünyası için hayırlı olmasını, yeni başarılar getirmesini temenni ediyorum'' diye konuştu.

Çalışma hayatının iki ana unsuru bulunduğunu, bunlardan birinin çalışanlar, diğerinin de işverenler olduğunu söyleyen Gül, sözlerine şöyle devam etti:

''Sizler üretim yapanlar, istihdam yapanlar, vergileri ödeyenlersiniz. Emekçiler de sendikalar vasıtası ile bu hayatta temsil edilmekte. Cumhurbaşkanı olarak ben de hem sendikalar hem de müteşebbislerimizin, işadamlarımızın temsilcileri olan kuruluşlarımız ile hep yakın temasta olmaya ve çalışma barışımızın ahengine önem gösteriyorum. Bu çerçeve içerisinde doğrusu yakın temasımı sürdürüyorum.''

-Müteşebbisler denince TOBB akla geliyor-

Gül, çalışma hayatı, işverenler ve müteşebbisler denilince TOBB'un akla geldiğini ifade ederek, ''Aslında Türkiye'nin geldiği başarının altındaki esas emek yine sizsiniz. Çünkü üreten, istihdam yapan ve somut ortaya iş koyanlar, onların sahipleri sizlersiniz. O bakımdan sizin başarılarınızdan daima hep kıvanç duyduğumuz gibi sizin görüşlerinize yeri geldiğinde raporlarınız, tavsiyeleriniz, bunlara daime hep önem vermişimdir. Hükümetler, yöneticiler hepsi tabi ki çok dikkate almıştır. Yine bir çok önemli ekonomik faaliyetlerle de sizlerle gerek yurt içinde gerek yurt dışında beraber olmuşuzdur'' diye konuştu.

Türkiye'nin kaybettiği yılları dolduracak, onları geri alacak bir ekonomik performans sergilediğine işaret eden Gül, şunları söyledi:

''Bunun altında şüphesiz ki doğru kararları alabilen, doğru kararları kararlı bir şekilde uygulayan siyasi irade ve şüphesiz ki genel anlamda istikrar çok önemlidir. Bu çerçeve içinde iş hayatı, özellikle müteşebbislerimiz, sizler işverenlerimiz çok büyük atılımlar yapmaktasınız. Bugün Türkiye'nin ekonomik performansı eğer birçok çevremizde gerekse daha uzağımızdaki dostlarımızın takdirini kazanıyorsa, bunun altında şüphesiz ki sizlerin firmalarınızın tek tek başarılı yatmaktadır. Onların toplamıdır aslında Türkiye'nin nihayetinde büyümesi. Türkiye'de artık büyümenin lokomotifi devlet değil, özel sektördür. Özel sektör deyince siz tabi ki akla gelmektesiniz.

O bakımdan 2011 yılı içindeki yüzde 7,5 olarak gözüken büyüme, gerekse 2012 yılı içinde yüzde 4 olarak öngörülse bile tahmin ediyorum yine bunun ötesine geçecektir. Bütün bunun gerçek lokomotifi, dinamiği, itici gücü yine sizler olacaksınızdır. Bunlar tabii ki Türkiye'nin uzun yıllar özlediği başarılardır. Biraz önce söylediğim gibi biz kendi enerjimizi çok gereksiz şekilde boşa harcayan bir ülke olduk bazı yıllar. Uzun yıllar bizim kayıplarımız vardır. Şimdi onu tekrar kazanıyoruz ve bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor.''

-''Büyümenin sürdürülebilir olması çok önemli''-

Gül, ekonominin büyümesinin sürdürülebilir olmasının çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Sürdürülebilir olması için bunun sağlıklı bir şekilde finansmanı çok önemli. İç tasarruflar çok önemli. Tabii ki büyürken başka sıkıntılar olmaması, özellikle bugün dış açıklarımızın bizi tabii ki dikkatimizi çekmekte. Çok önem vermekteyiz. Zaman zaman yaptığım konuşmalar bunlara dikkati çekmekte. Ama beni doğrusu bu konuda da telaşa kaptırmayan unsur şu; Ekonominin yönetimindeki bütün birimlerin bunun farkında olduğunu görmemdir. Dolayısıyla önemli olan şey önünüzdeki riskleri ve fırsatları bilen bir yönetim tarzı var mı, yok mu- Şu anda ekonomiden sorumlu bütün birimlerin başındaki herkesi bunların farkında görüyorum. O bakımdan herhangi bir tedirginlik duymuyorum. İnşallah nasıl kronik enflasyonu gündemimizden çıkarttıysa, büyük dış ticaret veya cari açığı da gündemden çıkartabilecek başarıyı gerçekleştireceğimize inanıyorum.''

Gül, ''Hükümet, ekonominin başındaki bütün yetkililerle, iş hayatının gerçek temsilcileri olan sahipleri olan sizlerin arasındaki diyalog yakın çalışma iş hayatının prensipleri ve ilkeleri düzenlenirken sizlerin de görüşlerinizin alınmasını değerli buluyorum. Bir kez daha sizlerle 60. yıl dönümünde beraber olmaktan mutluluk duyuyorum. İnanıyorum ki, başarılardan hep beraber mutluluk duyacağız'' diye konuştu.