Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden ''Sahipsiz Köpek'' Açıklaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Eryaman'da köpeklerin saldırısı sonucu İran uyruklu bir kişinin hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyulduğu belirtilerek, ''Ankara Büyükşehir Belediyesi, Belediye Meclisi'nden aldığı kararla, Gölbaşı'ndaki, Gölbaşı Belediyesi'ne ait barınağın, 17 kalemden oluşan malzeme ihtiyacını karşılamaktadır. Daha büyük bir barınma yeri Büyükşehir Belediyesi tarafından düşünülmüş, ancak yasal engeller nedeniyle gerçekleştirilememiştir'' ifadesi kullanıldı.

Ankara'da 70 bini aşkın sahipsiz ve başıboş köpek bulunduğu kaydedilen açıklamada, bunların kontrol altına alınabilmesi için yeni yasal düzenlemeler gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Büyükşehir Belediye Kanunu'na göre, hayvan barınakları yapma görevinin Büyükşehir Belediyesi'ne verildiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

''Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlarla ilgili alınacak tedbirler, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 6. Maddesine yapılan atıf gereği, belediyelerin alacağı tedbirleri de yönetmeliğe bırakmıştır. Hayvanların Korunmasına Dair Uygulanma Yönetmeliği'nin 7. maddesinin 1. fıkrasının bendi, bölge ve mahallelerdeki köpeklerin bakımlarının, aşılanmalarının, işaretlenmelerinin kayıt altında tutulmasını, kısırlaştırılmasını ilgili ilçe belediyesine vermekte, aynı fıkrada, bakımı ve kısırlaştırması yapılan hayvanların bu işlemi yapıldıktan sonra mümkünse sahiplendirilmesini, değilse alındığı ortama geri bırakılmasını öngörmektedir.

Bakım evlerinin geçici olması kanun ve yönetmelik gereğidir. Bakım evlerinde devamlı olarak köpeklerin barındırılması, yasal olarak mümkün değildir.''

-''Başkent'te 70 bini aşkın sahipsiz köpek bulunuyor''-

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, Belediye Meclisi kararıyla, Gölbaşı Belediyesi'ne ait barınağın, 17 kalemden oluşan malzeme ihtiyacını karşıladığı ifade edilen açıklamada, Büyükşehir Belediyesi tarafından ''daha büyük bir barınma yeri'' düşünüldüğü, ancak yasal engeller nedeniyle gerçekleştirilemediği kaydedildi.

Açıklamada, ''Halkın yoğun şikayetlerine neden olan, tespitlere göre Ankara'daki 16 merkez ilçede 70 bini aşkın sahipsiz ve başıboş köpek bulunuyor. Bunların kontrol altına alınabilmesi, toplanması, barındırılması için yeni yasal düzenlemeler gerekmektedir'' ifadesine yer verildi.