Alman Etik Komisyonu'na İlk Kez Türk Kökenli Bir Üye Seçilecek

Alman ETİK KOMİSYONU'nun (Deutscher Ethikrat) 11 üyesinin görev süresinin sona erecek olması nedeniyle Federal Kabine, Federal Meclis Başkanlığı'na yeni isimler sundu.

Bu isimler arasında Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi olan Dr. Dr. İlhan İlkılıç'ın yer alması Almanya'da bir ilk olma özelliği taşıyor. Hem tıp hem de felsefe doktorası olan İlkılıç, Etik Komisyonu'na seçilecek ilk Türk kökenli oldu. İlhan İlkılıç, “Henüz üyeliğim kesinleşmedi fakat Türk kökenli birisinin böyle bir göreve teklif edilmesi Almanya'da yaşayan toplumumuzun ve onun sahip olduğu dini ve kültürel değerlerin böylesi önemli kurumlar tarafından artık dikkate alındığının bir göstergesidir.” dedi.

Dört yıl görevde kalacak olan Dr. İlkılıç diğer üyelerle birlikte Federal Parlamento ve Başbakanlık gibi önemli kurumlara danışmanlık hizmeti verecek. Fransa gibi ülkelerde ETİK KOMİSYONU'na yıllar önce göçmen kökenli üyelerin atandığını söyleyen Dr. İlkılıç, Almanya'da da geç de olsa bu sürecin başlamış olmasının sevindirici olduğunu vurguladı. Ülkede çok kültürlülük ile göçmenlerin toplumsal katılımcığının aynı seviyede olmadığını belirten Mainz Üniversitesi Öğretim Üyesi, bu tür atamaların göçmen topluma önemli bir mesaj olduğunu kaydetti.

Federal Alman Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan, daha önce Etik Komisyonu'nda farklı toplum ve kültürlerden yetişen temsilcilerin bulunmamasının, Almanya'da yaşayan toplum adına önemli bir kayıp olduğunun altını çizmişti. Schavan, “Etik konularda danışmanlık yapacak 11 kaliteli yeni isim sunabildiğimiz için çok memnunuz. Bu Almanya'da yaşayan çeşitli toplumların diyalogu açısından çok önemli bir adım.” ifadelerini kullandı. Federal Hükümet ve Alman Federal Meclisi tarafından seçien 26 üyeli Etik Komisyonu, Parlamento ve Başbakanlık gibi önemli makamlara danışmanlık yapıyor .