Sanal Burs Projesiyle Bin 81 Öğrenciye Destek Sağlandı

Malatya İş Adamları Derneği(MİAD)'nin öncülüğünde, Malatya Valiliği'nin desteğiyle, yurt genelinde lisans eğitimi yapan Malatyalı öğrencilere burs sağlanması amacıyla hayata geçirilen Malatya Eğitim Bursu Projesi (MEBP) ikinci yılını doldurdu.

Türkiye'de ilk olan uygulamayla, 'malatyaegitimbursu.com' adlı internet sitesinde, bağışçıyla burs ihtiyacı olan öğrenci dijital ortamda buluşturuluyor. Projenin işlemesi için oluşturulan Malatya Eğitim Bursu Platformu'nda 54 kurum yer alıyor. 20 bin öğrencisi bulunan kentte ihtiyaç sahibi 15 bin öğrenciye destek sağlanması amacıyla uygulanan proje kapsamında şimdilik bin 81 öğrenciye burs veriliyor.

Projenin değerlendirme toplantısı Anemon Otel 'de gerçekleştirildi. Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, toplantıda yaptığı konuşmada, kentin birçok sosyal sorumluluk alanı olan eğitim bursu konusunda önemli bir başarıya imza attıklarını belirtti.

Türkiye'de ilk defa hayırsever işadamları ile burs ihtiyacı olan öğrencileri internet üzerinden buluşturduklarını anlatan Saran, her yönüyle örnek olan projede burs konusunda hedeflenenin gerisinde kalındığını dile getirdi.

Saran, şöyle devam etti: “Malatya'nın 20 binin üzerinde üniversite öğrencisi var. Bu öğrencilerin çoğunluğu Malatya dışında olmak üzere eğitimlerini sürdürüyor. Öğrencilerden 15 bininin bursa ihtiyacının olduğunu biliyoruz. Zaten amacımız başlangıçta da belirtildiği gibi burs almayan öğrenci kalmasın hedefiyle ihtiyacı olan öğrencilerimize burs sağlamak. Bu noktada 15 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyorduk. Tabi ki bu hedefimiz mevcudiyetini devam ettiriyor. Bu sayıya ulaşmak azmindeyiz. Ama üzülerek ifade etmeliyim ki, şu anda ulaştığımız düzey bu hedefin çok gerisinde bulunuyor. Bin 81 öğrencimize bu sistem aracılığıyla burs veriyoruz. Önemli olan belki de biraz hayıflanmamıza sebep olan şey İstanbul'daki iş adamlarımızın söz konusu hedefe ulaşmada hatırı sayılır bir katkı göstermelerine rağmen Malatya 'da yaşayan iş adamlarımızın bu konuya gereken önemi vermeyişleridir.”

MİAD Başkanı Yunus Akdaş ise projenin temellerini İstanbul 'da attıklarını, ancak zaman konusunda sıkıntı yaşadıkları için gerekli tanıtımı tam anlamıyla yapamama şanssızlığını yaşadıklarını belirtti.

Malatya 'daki işadamlarının gerekli desteği vermemesi nedeniyle hüsrana uğradıklarını anlatan Akdaş, işadamlarına şöyle seslendi: “Türkiye ile Malatya 'nın ana sorunu eğitim. Devlet imkânlarıyla bu tam anlamıyla olmaz. Vicdanınız ile cüzdanınız arasındaki ilişkiyi eğer kamuoyuyla paylaşamıyorsanız, bunun bir kısmını sosyalleştiremiyorsanız, acaba sizin bize söyleyebileceğiniz bir söz var mı? Ben İstanbul'dan gelmişim, zamanı hiç olmayan bir adamım, ailemi zor görüyorum ve bu proje için heyecanlanıyorum. Kimse bana 'Yunus başkan biz burs veriyoruz ' demesin. Arkadaşlar eğer burs veriyorsanız, isim listelerini verin. ' şeklinde konuştu.

Malatya Belediye Ahmet Çakır da il bazında bu kadar geniş katılımla gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesinin Türkiye'ye de model olduğunu belirtti. Çakır, “Malatya'daki burs alamayan öğrencilere ulaşmak adına iyi bir sistem var. O kadar güzel bir sistem kurulmuş ki, özellikle ulaşılamayan, gözden kaçan, çevresi olmayan insanlara ulaşma imkânı burada sağlanıyor. Ben herkesin buna gücü yettiği kadarıyla destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. ' dedi.

Malatya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Nebi Tepe, 2010–2011 yılında 9 bin 783 kişi burs almak için sisteme müracaat ettiğini, 854 öğrenciye burs verdiklerini anlattı. 2011–2012 yılında ise 41 bağışçının bulunduğu sistemden burs almak için 9 bin 301 öğrencinin başvuru yaptığını aktaran Tepe, bin 81 öğrenciye burs verebildiklerini ifade etti.

Toplantıya Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, Malatya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hidayet Bozkurt, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ile iş adamları da katıldı.