Has Parti Genel Başkanı Kurtulmuş'un Açıklaması

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Modernlik kılıkta, kıyafette, kravatta, gömlekte, sandalyede, masada değil, kafadadır, zihniyettedir'' dedi.

Numan Kurtulmuş, Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yenilikçi Gençlik Kulübü'nce düzenlenen, ''Küresel Medeniyet Kriz ve Çıkış Yolu'' konulu konferansta, çıkarcılık, tamahkarlık, ahlaki değerlerden bağımsızlık, ayrımcılık, topluma bakış, bireysellik, akılcılık konularındaki düşüncelerini açıkladı.

Dünyanın çok önemli krizleri yaşadığı bir dönemin içinde olunduğunu belirten Kurtulmuş, ''Dünyanın dört bir tarafındaki işgalleri, savaşları, siyasi, ekonomik, kültürel, finansal krizleri görüyoruz. Öncelikli olarak bu krizlerin sadece, bir tek Türkiye ile ilgili olmadığını, belli ülkelerle ilgili olmadığını, bütün dünyayı kapsayan bir krizler silsilisi olduğunu ifade etmek isterim'' diye konuştu.

Bu krizlerin tek bir alanla ilgili olmadığını da vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

''Sadece ekonomik kriz olsa, finansal kriz olsa, siyasi kriz olsa bu krizlerin çözümü var. Belki de daha kolaydır. Ama öyle görünüyor ki, çok kapsamlı, çok önemli birtakım krizlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bundan sonraki dönemde muhtemelen eğer bugünkü şartlarda devam ederse su krizi gibi, gıda krizi gibi, enerji krizi gibi başka birtakım krizlerle de kalacağız. Bu krizin kaynağı, dünyayı son 2-3 asırdır kurum ve kuruluşlarıyla yöneten, dünyaya hakim olan, modern Batı medeniyetidir.

Bu Batı medeniyetinin değerleriyle, kurum ve kuruluşlarıyla dünyadaki krizin çözülmesinin imkanı ve ihtimali yoktur. Konferansımızın özeti bu iki cümledir. Dolayısıyla yeni bir söze, yeni bir medeniyete, yeni bir bakış açısına ihtiyaç var. Karşı karşıya kaldığımız bir uygarlık krizidir. Küreseldir ve bütün dünyayı etkilemektedir. Buna alternatif yeni bir ses, yeni bir soluğun, yeni bir bakış açısının ortaya konulmasının mecburiyeti vardır. Bunu ortaya koyacak olan da bizim coğrafyamızdır, bizim ülkemizdir, bizim gençlerimizdir.''

-''Modernlik, kılık kıyafette değil, kafadadır''-

Modernlik konusunda da görüşlerini açıklayan Kurtulmuş, bunun Türkiye'de en yanlış anlaşılan konulardan biri olduğunu ifade etti.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

''Mesela günlük Türkçe'de ne diyoruz, 'Falanca hanımefendi çok modern bir kıyafet giyiyor, falanca iş adamı veya falanca adam çok güzel modern ofis döşemiş.' Arkadaşlar modernlik kılıkta, kıyafette, kravatta, gömlekte, sandalyede, masada değil, kafadadır, zihniyettedir. Modernizm bir yaşam tarzı değildir. Modernlik bir düşünce felsefesidir. Bir şekil şartı değildir, bir sistematiktir.

Ne yazık ki Türkiye modernleşmesi, Osmanlı modernleşmesi hep yanlış anlaşılmıştır ve bir türlü de 'Türk modernleşmesi' dediğimiz şey gerçekleşmemiştir. Bunun için Şerif Mardin'i, Cemil Meriç'i okumanızı tavsiye ederim.' '