Adıyaman Üniversitesi'nde 'Akıllı Malzeme' Konferansı

Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaya, 'Akıllı Malzeme Şekil Hatırlamalı Alaşımlar' konulu konferans verdi.

Adıyaman Üniversitesi'nde 'Akıllı Malzeme' Konferansı
Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi Koç Salonu'nda düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Dışarıdan uygulanan etkilere karşı istenilen tepkilerin alınabildiği malzemelerin 'akıllı malzeme' şeklinde adlandırıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaya, "Akıllı malzeme denildiği zaman aklımıza ilk gelen malzeme türü şekil hatırlamalı alaşımlardır. Bunların şekilleri düşük sıcaklıkta iken deforme olursa ısıtıldıkları zaman tekrar eski şekillerini hatırlarlar. Bunlar içerisinde nitinol alaşımı tıp ve uzay uygulamalarında yaygın biçimde kullanılmaktadır." dedi.

Gelecekte bu tür alaşımlar kullanılarak araba kaportalarının çekiç vurmadan ısıtılarak düzeltilmesinin mümkün olduğunu kaydeden Kaya, şunları kaydetti: "Hatta araba hasar gördükten sonra güneş ışınları etkisi ile düzelebileceği gerçektir. Ayrıca bu tür malzemeler kullanılarak kuş gibi kanat çırpan uçak veya balık gibi yüzgeç kullanılan deniz altılarının yapılabileceği ümit edilmektedir.”