MHP’li Recep Taner’den ‘4+4+4’ Açıklaması

MHP 23. dönem Aydın Milletvekili Recep Taner, gündemde olan ‘4+4+4’ şeklinde 12 yıllık eğitim sisteminin, MHP’nin 2002, 2007 ve 2011 seçim beyannamelerinde parti programına alarak ‘1+5+3+3’ sistemiyle ortaya koyduğunu belirtti.

MHP’li Recep Taner’den ‘4+4+4’ Açıklaması
MHP’nin 2002 yılından bu yana gündeme getirdiği 1+5+3+3 sisteminin gündemde olan sistemden farklı olarak okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması ve 5 yıllık temel eğitim sonrasında orta öğretim ve lise eğitiminin birleştirilmesini içerdiğini belirten Recep Taner, “Bizim önerdiğimiz sistemde de öğrencilerin temel eğitim sırasında rehber Öğretmenler vasıtasıyla yetenek ve becerileri tespit edilerek, 6 sınıftan itibaren mesleki ve teknik eğitim alanlarına yönlendirilmeleri gerektiğini belirttik. 3 yıllık orta öğretim süresinin sonunda Çocuklarımıza yeniden alan değiştirebilme hakkı tanınması ve 12 yıllık zorunlu eğitimin neticesinde de Üniversite seçme özgürlüğü ile sınavsız olarak üniversiteye geçiş hakkının verilmesini öngörmekteydi. Hükümetin Meclise sunduğu kanun teklifinde bulunmayan ama bizim seçim beyannamelerimizde önerdiğimiz sistem de; Orta öğretim kademesinde Kur-anı Kerim ve Türkçe meali, Peygamberimizin hayatı, Milli ve Manevi şahsiyetler ile insani değerler gibi derslerin seçmeli ders olarak tüm orta öğretim öğrencilerine verilmesini içermektedir” dedi.

Zorunlu Eğitim Kanun teklifinde İmam Hatip, Meslek Lisesi konuları kamuoyunda tartıştırırken, diğer maddelerde ortaya çıkan esas amaçlarını gizlemeye çalışıldığını iddia eden Taner, “İktidar ve muhalefet suni gündem ile meşgul iken teklifin 24. maddesinde Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarınca yaklaşık maliyeti 8 milyar dolar olan ‘Fatih Projesi’ ile ilgili yapılacak tablet bilgisayar vesaire ihalelerinde, 2015 yılı sonuna kadar Kamu İhale Kanunu hükümlerinin uygulanmayacağını teklif edebilmişlerdir. 5. maddede de; 2015 yılı sonuna kadar, gelecek 15 yılın ihtiyaçlarının da aynı şartlarla alınabileceğini teklif etmektedirler. Bu maddeler; yeni yandaş zenginler mi yaratmayı mı amaçlamaktadır” diye konuştu.

Sistemin alt yapısı hazırlanmadan getirilen teklifin bir çok problemi de beraberinde getireceğini savunan Taner, şunları söyledi: “İlköğretimi 5 yıldan 4 yıla çekilerek, 100 binin üzerinde Sınıf Öğretmeni atama beklerken, boşa çıkacak 60 binden fazla sınıf öğretmenini ile birlikte 160 bin öğretmeni nasıl istihdam edecekler? Mevcut İlköğretim okulları temel eğitim okulu olarak devam edeceğine göre 2. kademe 4 yıl yani orta öğretim okullarına nasıl bina bulacaklar? 4 yıllık temel eğitim sonrası okulların ayrılacağı, yani ortaokul ve lise birleşmelerinin artacağı düşünülürse, İlköğretimde 6 yaşındaki çocuk ile 14 yaşındaki çocuğun aynı okulda okumasından rahatsız olunurken, 9 yaşındaki çocuk ile 18 yaşındaki çocuğun aynı okulda okumaları hakkında ne düşünüyorlar? Merak ediyoruz.

İktidarın samimiyetini, MHP grubunun TBMM görüşmeleri sırasında vereceği ikinci 4 yıldaki seçmeli ders, İmam Hatip Okullarının Orta kısımlarının açılmasına ve Öğretmenlerin durumuyla ilgili önergelerine karşı tavırları ile test edeceğiz”