Bitlis'te ''48. Kütüphane Haftası'' Kutlandı

Bitlis'te ''48. Kütüphane Haftası'' düzenlenen törenle kutlandı.

İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen törene katılan Bitlis Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, 1964 yılından bu yana kütüphane haftasını kutlamanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Valilik olarak kütüphanelere gerekli desteği verdiklerini ifade eden Yılmaz, ''Yeter ki halkımız, çocuklarımız ve insanlarımız okuma şevki içinde olsun. Biz destek vermeye devam edeceğiz. Bu vesileyle 48. Kütüphane Haftası'nı kutluyorum'' dedi.

Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise, il genelindeki 7 kütüphanede 97 bin 60 kitap bulunduğu ve bu kitaplardan 2011 yılında toplam 156 bin okuyucunun faydalandığını bildirdi.

Kütüphanelere güncel kitapların alındığını ve iyi bir donanımla vatandaşın istifadesine sunulduğunu belirten Işıkgör, şöyle konuştu:

''Kitabı sevmek, toplumu sevmektir. Bakanlığımızın ve valiliğimizin sunduğu destekle, kütüphanelerimizi tanıtmak, ilgi odağı haline getirmek ve bilgi paylaşmak için çaba gösteriyoruz. İl merkezi ve ilçelerimizde toplam 7 halk kütüphanemiz bulunuyor. Bu kütüphanemizde 97 bin 600 tane kitap var. Okuyucumuz her geçen gün artıyor. Bundan mutluluk duyuyoruz. 2011 yılında 156 bin okuyucumuz kütüphanelerimizden yararlanmış. Bakanlığımızın sağladığı internet erişim merkezindense, 29 bin okuyucu faydalanmış. E-bilgi toplumu olmak istiyorsak, okuma alışkanlığımızı daha da geliştirmemiz lazım. Bu nedenle kitaplardan daha fazla vatandaşın faydalanmasını diliyoruz.''

Bitlis Halk Kütüphanesi Müdürü Özcan Yoldaş da, okuma alışkanlığının geliştirilmesi, kitap sevgisinin artırılması, kullanıcıların daha çok kitaplardan yararlanması, kütüphanelerin gelişmesi ve halkın bilinçlendirilmesi amacıyla, kütüphane haftasının düzenlendiğini kaydetti.

Bakanlığın, 48. Kütüphane Haftası'nın ana temasını ''Bilgi Toplumu Çoğullaştırır'' olarak belirlediğini kaydeden Yoldaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bilgi küreselleşen dünyamızda çok hızlı bir şekilde yayılmakta ve paylaşılmakta. Yayılan ve paylaşılan bilgiyle oluşan kültürel çeşitlilik, toplumları çoğullaştırmakta. Çoğullaşan toplumlarda bilgiye olan ihtiyaç, teknolojik gelişmeler sayesinde daha da artmakta. Doğru bilgiye, hızlı, güvenilir, etkin ve ekonomik bir biçimde ulaşmak için, bilginin toplandığı, saklandığı ve çeşitli yöntemlerle kullanıcının hizmetine sunulduğu, kültürel ve toplumsal kurumlar olan kütüphanelere önemli görevler düşmekte.''

Ayrıca, ''Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz'' projesi kapsamında kütüphane bünyesinde az gören ve görme engelliler için, 1 kitap okuma makinesi, 1 masa üstü büyüteci ve 4 sesli ekran okuma programı tasarlanarak, kütüphanede kurulumunun yapıldığını bildiren Yoldaş, böylelikle engelli vatandaşların bilgiye ulaşmada, bilgi kaynaklarını kullanmada, kişisel gelişimlerini sağlamada ve özgür zamanlarını değerlendirmede halk kütüphanesinden yararlanabileceğini belirtti.

Kütüphaneden en çok faydalananlara ödül verilmesinin ardından, az gören ve görme engelliler için oluşturulan birimin açılışı yapıldı .