Afif Demirkıran: Şehitlik, Gazilik ve Malullük İçin İyi İmkanlar Sunulacak

AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, partisinin, şehitlik, gazilik ve malullük kapsamını genişleterek şehit yakınları ile gazilere daha iyi imkânlar sunacak bir düzenleme yaptığını söyledi.

Afif Demirkıran, yaptığı açıklamada, şehitlik, gazilik ve malullükle ilgili yeni yapılan düzenlemeyi değerlendirdi. Demirkıran, “Bölgemizde yıllardır başta köy korucuları olmak üzere terörle mücadelede mağdur olan insanlarımızın sorunlarını AK Parti milletvekilleri olarak ilgili bakan ve yetkililere fırsat buldukları her platformda aktardık. Bunun bir sonucu olan bu düzenlemenin, her ne kadar kaybedilenleri geri getirmese de mağduriyetleri nispeten gidereceğini ümit ediyoruz." dedi.

Demirkıran, düzenlemenin içeriği ile ilgili şunları kaydetti: “Terör eylemlerinde hayatını kaybeden siviller şehit kategorisine alınacak. Siirt’te şehit edilen dört kızımız, Batman’da Mizgin Doru, Bingöl’de Hatice Belgin, Ankara Kumrular Sokak'ta şehit edilen Mustafa Bingöl artık kanunen de şehit sayılacak. Bu bağlamda terör sebebiyle hayatını kaybeden ya da malul olan sivillere ve yakınlarına da tazminatın yanı sıra aylık da bağlanacak. Mevcut durumda şehit ailesinden birine veya eşine veya çocuğuna bir adet istihdam hakkı tanınırken, yeni düzenleme ile biri eşi ya da çocuğu, diğeri ise ailesinden bir fert olmak üzere iki kişiye iş imkânı sağlanacak." ifadelerini kullandı.

Anne-babaya ödenen maaşta daha önce aranan malullük ve muhtaçlık şartının artık aranmayacağını ifade eden Demirkıran, şöyle devam etti: "Şehit ve gazi sayılma kapsamı da genişletiliyor. Terör olayları sebebiyle göreve gidiş-dönüşler esnasında meydana gelen kazalar sonucu yaralanan, sakatlanan ve hayatını kaybedenlerde kanun kapsamına alınacak. Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki er ve erbaş ile geçici köy korucuları da artık faizsiz konut kredisinden yararlanacak. Malul olan gazilerimize sağlanan bakım desteği köy korucularını da kapsayacak şekilde genişletilecek."Bakım desteğinin bir asgari ücret tutarından iki asgari ücret tutarına çıkarılacağını kaydeden Demirkıran, "Terörle mücadele görevlerini ifa ederken yaralanan kamu çalışanı ve sivillerin malullükleri kesinleşinceye kadar her türlü sağlık ve tedavi hizmetleri artık hiçbir katılım payı alınmaksızın yapılacak. Köy korucuları da her türlü iyileştirici, rehabilite edici araç-gerecin temininde artık katkı payı ödemeyecekler.” açıklamasını yaptı.