Manisa'da Eller Mesir Macunu İçin 472. Kez Açıldı

472. Uluslararası Manisa Mesir Festivali kapsamında kortej yürüyüşü ve mesir macununun saçım töreni yapıldı.

Manisa'da Eller Mesir Macunu İçin 472. Kez Açıldı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, festivalin bu yıl ya da gelecek yıl UNESCO somut olmayan Dünya Mirası Listesi'ne dahil olabileceğini bildirdi. Bakan Günay, Mesir Festivali öncesi Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz’ü ziyaret etti. Ziyaret sonrası Bakan Günay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Vali Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa milletvekilleri ve protokol üyeleri, Manisa Valiliği binasından, saçım töreninin yapılacağı Sultan Camisi'ne kadar kortej yürüyüşü yaptı. Sultan Camisi girişinde düzenlenen törende bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Manisa halkının bu geleneğe sahip çıkmasının önemine dikkat çekti. Günay, Manisa toprağından padişahlık ve şehzadelik yapmış olan bütün ecdadın ruhunun şad olduğunu söyledi.

Günay, Türkiye'nin en köklü organizasyonlarından olan festivali dünyaya tanıtma yönünde çalışma yapıldığını bildirdi. Bu kapsamda Mesir Festivali'nin UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmesi için çalışma yürütüldüğüne dikkat çeken Günay, ''Bu yıl ya da gelecek yıl bu şenliğin UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'ne adını yazdırmış olacağız.” dedi.

MESİR SAÇMA EMRİNİ HÜLYA KOÇYİĞİT VERDİ
Törende şehzadelik dönemlerini Manisa'da geçiren Fatih Sultan Mehmet ve Kanun Sultan Süleyman'ı canlandıran oyuncular, padişahların geçmişi hakkında bilgi verdi. Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ı canlandıran Hülya Koçyiğit, Kenan Işık'ın canlandırdığı mesir macununun mucidi Merkez Efendi'yi huzuruna kabul etti ve kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi. Mesir macununun Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyuran Hafsa Sultan, saçım işlemini “İsterim ki dünya var oldukça, her senenin nevruz gününde bu hastalara şifa dertlere çare olması için macundan bolca karıla ve ahaliye saçıla.” sözleriyle başlattı. Merkez Efendi, platformdan ilk mesir macunlarını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve protokol üyeleriyle birlikte saçtı. Dualarla karılan ve paketlenen 4 ton mesir macunu, 472. kez Sultan Camisi’nin kubbe ve minareleri ile Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarından halka saçıldı. Saçım sırasında yaşanan izdiham sebebiyle zaman zaman baygınlık ve ezilme tehlikesi geçirenler oldu. İzdiham sebebiyle bazı vatandaşlar travma ve düşük tansiyon şikayetleriyle alanda hazır bekleyen sağlık birimlerine başvurdu.

TARİHÇESİ
472 yıldır kutlanan şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle: “Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamaz. Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara macun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur.

41 ÇEŞİT BAHARAT
Hoş kokulu ve lezzetli olan mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep görüyor. Mesir macununun yapımında anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, Hindistan cevizi, Hindistan çiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı kullanılıyor .