Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı Alt Komisyondan Geçti

Elektronik Ticaret Kanunu alt komisyonda yoğun geçen çalışmaların ardından oy birliğiyle kabul edilerek geçti.

Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı Alt Komisyondan Geçti
Türkiye ekonomisini yakından ilgilendiren Elektronik Ticaret Kanunuyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Elektronik Ticaret Komisyonu Başkanı Mehmet Erdoğan, “İlk günden bu güne çok sayıda sivil toplum kuruluşunun ilgi gösterdiği komisyon toplantılarına sivil toplum kuruluşunun yanı sıra Adalet, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bürokratları da katıldı.

Sivil toplum kuruluşları ve kurum temsilcileri elektronik ticaret kanun tasarısı hakkında görüş ve önerilerini dile getirdiler. Ülkemizdeki ticaret hacminin küçümsenemeyecek bir bölümünü oluşturan elektronik ticaretin geliştirilmesi için çıkması planlanan kanun maddeleri bakanlıkların bir araya gelerek kararlaştırdıkları ortak metin komisyonda oylanarak üyelerin oy birliğiyle kabul edildi" dedi.

Bir üst komisyon olan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna gönderilen Kanun Tasarı metninin; üretici, tedarik edici, aracı kuruluşlar ve tüketicinin haklarının korunarak zamanında, güvenli bir şekilde elektronik ticaretin sağlanması için uygun şartların oluşmasını sağlayacağını kaydeden Erdoğan, "Çağın gerektirdiği yeni sistemlerin insan yaşantısını kolaylaştırdığını beraberinde üreticinin ve tüketicinin de haklarının koruması gerektiğini ve bunun da ancak kanunlarla yapılabileceği muhakkaktır. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan elektronik ticaret anlayışının gerçekleşmesinde en önemli faktörlerden birinin de güvenlik olduğunu, özellikle kredi kartı bilgilerinin kopyalanarak kişinin dolandırılması ya da mağdur edilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Erdoğan, kamuoyunda e-ticaret güvenliği denilince ilk akla gelen şeyin kişinin kredi kartı bilgilerinin çalınması olmasına rağmen, güvenlik anlayışının kapsamının daha da geniş olduğu yönünde çeşitli görüşler bildirildiğini söyledi.

Aynı zamanda internet üzerinden satın alınan ürünün ne kadar kaliteli olduğu, müşteriye ne kadar zamanda ulaştırıldığı ya da ayıplı malın iadesinin ne kadar mümkün olduğu gibi konuların da güvenli e-ticaret kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunan Erdoğan, “Bunlara ilave olarak ürün tanıtımı konusunda sektörün içinde olan ve sektöre yeni girmek isteyen firmaların kısa mesaj ve e-posta yoluyla tanıtıcı iletilerin gönderilmesinin izne tabi tutulması gerekliliği konusunda çeşitli görüşler ön plana çıkmıştır“ dedi.

Toplantıların ve çalışmaların bu amaca yönelik olduğuna dikkat çeken Gaziantep Milletvekili Erdoğan, "Kanun tasarısı ile elektronik ticareti kolaylaştırmalı ve önündeki engeller kaldırılmalıdır. Aksi halde ticaretin yurtdışına kayma riski olabilir" şeklinde konuştu.

Erdoğan, üreticinin ve tüketicinin haklarının koruması gerektiğinin ve bunun da ancak kanunlarla yapılabileceğinin altını çizdi. Tüm bu toplantıların ve çalışmaların bu amaca yönelik olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bir sonraki toplantıda kanun tasarısının maddeleri üzerinde görüşmelere başlanacağı bilgisini verdi.

15 maddelik e-ticaret kanununun alt komisyonda hazırlanmasında Adalet Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri Kurumu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Rekabet Kurulu, Bilgi Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Bankalar Arası Kart Merkezi, Türkiye Bankalar Birliği, Türk Telekom A.Ş. Türkiye İhracatçılar Meclisi, TÜSİAD, MÜSİAD, İTO, TOBB, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği, ATO, Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu, PTT Genel Müdürlüğü, Çağrı Merkezleri Derneği, TEDER, Ankara Barosu, Türkiye Barolar Birliği, Euromessage, Doğrudan Pazarlama İşletmecileri Derneği, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Türkiye Bilgi İşlem Hizmetleri Derneği, Türkiye Bilişim Derneği, Türkiye Bilişim Vakfı, Türkiye Zeka Vakfı, Tüketiciyi Koruma Derneği. Türkiye İnternet Servis Sağlayıcıları Derneği, Telekomünikasyon ve Enerji Hizmetleri Tüketici Hakları ve Sektörel Araştırma Derneği, İnternet Teknolojileri Derneği ve Türkiye Bankalar Birliği yetkililerinin görüş ve düşünceleri de alındı. Yasa teklifinin önümüzdeki günlerde Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülerek kabul edilmesi halinde TBMM'de genel kurula alınarak yasalaştırılacak .