200 Yıllık Bezlere Tel Kırma

Bartın işi tel kırma olarak patent alan tel kırma sanatı, 200 yıllık köy bezlerine hayat veriyor.

200 Yıllık Bezlere Tel Kırma
Annelerin, kızları için hazırladığı perde kenarı, yastık kenarı, yorgan kenarı, masa örtüsü kenarı gibi çeşitlemelerin bulunduğu çeyiz malzemelerinde kullandığı tel kırma, yeni nesilde Bartınlı kızların çanta işlemesi, cep telefonu kılıfı gibi değişik ürünlerde gözbebeği halini aldı. Bartın işi tel kırma, gümüş tel ile işlenen ve kasnak yardımı ile yapılan, hayallerdeki motiflerle de hayat bulan bir sanat olarak yer alıyor.

Bartın Tel Kırma Derneği Başkanı Sönmez Tığ, tel kırma işinin bir sanat olduğunu ve günümüzde ekonomik anlamda da ailelere büyük katkı sağladığını ifade etti.

Altın ve gümüş tellerle işlenen tel kırmanın yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi gördüğünü belirten Tığ, sanatçıların gece gezmelerinde çantalarını, cep telefonlarını ve elbiselerinin kenarlarında hoş bir görüntü sergilediğini belirtti.

Tel kırmanın Bartın'a ait olduğunu ve patentinin alındığını belirten Sönmez Tığ, şöyle konuştu: "15 senedir elsanatları ile ilgileniyorum. Kendim 18 yaşından beri bu işle uğraşıyorum. Yöresel el sanatları ustalarından bu işi öğrendim. Daha sonra Kültür Müdürlüğü El Sanatları ustası olarak ustalık belgesi aldım. Şimdi de Bartın'ın tanıtımı için farklı illerde bire bir el sanatlarını tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun yanında ev hanımlarına farklı yardımlarımız oluyor. Toplu siparişlerde onlara yardımcı olarak, onların adına satışta bulunuyoruz. Onlar içinde ek gelir. Bizim için de tanıtım açısından bir fırsat oluyor." 200yılı aşkın köy bezlerine dokuma yaptıklarını anlatan Tığ, şunları söyledi: "Köy bezleri eskiden havlu olarak kullanılırmış. Köy bezleri eskiden yağdanlık olarak bilinirmiş. Amacımız eskileri günümüze taşımak istiyoruz. Tel kırma çok eskilerden burada yaşamış olan kavimlerle gelen bir iş ama geliştiren Bartınlılar olmuş. Eskiden kumaşa işlenirmiş ancak Bartınlılar bunu tüle işlemeye başlamış. Gümüş telin özelliği tek, tek elde tülün üzerine işleniyor. Bu işlemeleri genç kızlarımız kına geceleri, yatakörtüleri, masa örtülerinde de kullanmak için işliyorlar. Çapı çok geniş ama sadece dekorasyon için kullanılıyor. Tasarım yarışması düzenlenmişti. Orada işlemeli olarak saat, tavla, satranç yapıldı. Bartın'da profesyonel olarak bu işleme işini yapan 250 kişi var. Yaptığımız çalışmalar Almanya, Umman ve Suriye gibi ülkelere satılıyor. Ancak, o ülkelerde altına daha çok değer verildiği için, altın işleme daha çok ilgi görüyor. El sanatlarının Bartın'a patenti alındığı için Bartın'a has bir çalışma olduğukanıtlandı. Tel kırma işinin Rumlardan geldiği söyleniyor. Ancak bir dergide okumuş olduğum kadarıyla Ermenilerden geldiği söyleniyor. Ancak yaptığımız araştırma neticesinde Rumlardan geldiği tespit edilmiştir." Bartın Tel Kırma Derneği Başkanı Sönmez Tığ, Bartın'da şimdilerde sırma işinin rağbet gördüğünü, altından kırmalarla sırma işinin yaygınlaştırılacağını sözlerine ekledi .