Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği'nden 'Sivil Şehit' Tepkisi

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Taner Uran, sivil şehit düzenlemesiyle ilgili açıklamalarından dolayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i istifaya davet etti. Uran, "Sayın Bakanı talihsiz açıklamasından dolayı Türk milleti önünde özür dilemeye çağırıyoruz" dedi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Taner Uran bir açıklama yaparak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin'in, şehitlerle ilgili düzenlemenin Uludere'deki hava saldırısında ölenler için de geçerli olacağına yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Bakan Şahin'in, Uludere'de ölen vatandaşların da sivil şehit olduğu belirterek, tarihi bir gaf yaptığını savunan Uran, Şahin'in açıklamalarının, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü için kan ve can veren şehitlerin aileleri ile malulgazilerin üzerinde tarifi imkansız bir üzüntü, hayal kırıklığı ve öfke yarattığını belirtti.

Uran şunları kaydetti: "Kendi bünyesinde şehit ve gazi dairesi bulunan bir Bakanın kanunların yasakladığı bir eylemi yaparken hayatını kaybeden ya da malul olanlara hiçbir şekilde şehit ya da gazi denilemeyeceğini bilmesi gerekirken, bu talihsiz ve kabul edilemez gafı tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Şehit aileleri ve malul gazilerin özlük haklarını genişleteceğim derken dağ fare doğurmuş, kanunlarda şehitlik tanımı bile yokken sivil şehitlik gibi belli olmayan, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bu kavramla, şehitliksulandırılmaya çalışılmaktadır. Bu talihsiz açıklamanın olduğu gün şehitlerimiz mezarlarında ters dönmüş, vicdan sahibi sağduyulu vatandaşlarımız kahrolmuştur. Milletimiz, gelecekte sivil şehitleri için resmi tören yapılıp yapılmayacağını, bayrak ve madalya verilerek şehitliğe defnedilip, defnedilmeyeceğini merak etmektedir."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin'in bu talihsiz açıklamasından dolayı Türk milleti önünde özür dilemesi gerektiğini belirten Uran, tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi Şahin'i istifa etmeye davet ettiklerini bildirdi.

Uran, "Aynı zamanda ulusal bir televizyon kanalında, şehit aileleri ve gazilerin karşısına, yanına tüm bürokratlarını alarak çıkmaya, şehit aileleri ve malul gazileri ile ilgili iyileştirme yapıldığı iddia edilen, tamamen hayal kırıklığı ve fiyasko olan çalışmaları tartışmaya davetediyoruz" dedi