'Londra'ya İlk Kahve Türkiye'den Geldi'

İngiliz tarihçi Dr Matthew Green, kahvehaneleriyle ünlü İngiltere’nin başkenti Londra’ya ilk kahvenin Türkiye’den geldiğini iddia etti.

Londra’daki kahvehanelerin tarihini konu aldığı ve Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan yazısında Green, Londra’ya ilk kahve tezgahının Pasqua Rosee isimli bir Yunanlı tarafından 1652 yılında getirildiğini belirtti.

Rosee’nin, İzmir’de bir İngiliz Levant’ının emrinde çalışırken “egzotik Türk içeceği” olarak tanımladığı kahvenin tadını çok beğendiğini söyleyen Green, daha sonra bu içeceği Londra’ya ihraç etmeye karar verdiğini aktarıyor. Londra tarihi uzmanı Green, ilk kahvehanenin şehirde Cornhill muhitinde açıldığını ve kırsa süre içinde günde 600 bardak kahve satmaya başladığını vurgulayarak, bu durumu gören civardaki birahane ve benzeri mekan sahiplerinin çaresizce bakakaldıklarını kaydediyor.

Her geçen gün toplumda etkisini arttıran kahvenin, sarhoşluğun, şiddet ve ihtirasın ilacı olarak tanımlandığını ve soyut düşünce, entelektüellik ve nüktedanlığın katalizörü olarak görülmeye başlandığı yorumunu yapan Green yazısında, “Rosee, kahvehanelerin hızla artmasını tetikleyen kişi oldu ve onun bu ‘acı Müslüman bulamacı’ Londra’daki içecek kültürünü ilelebet değiştirdi.” ifadelerini kullanıyor.