Kantinciler Yüksek Kiralardan Şikayetçi

Adana Kantinciler Odası Başkanı Ahmet Tunç, okul kantin kiralarının esnaflarını perişan ettiğini belirterek, çözüm için yetkililerden destek istedi.

Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası Ahi Evran Salonu’nda düzenlenen “Kantinciler İstişare Toplantısı”nda, 9 Şubat 2012 de yürürlüğe giren Okul Aile Birliği Yönetmeliği, etiket ve fiyat tarifeleri hakkında üyelerini bilgilendirdiklerini belirten Başkan Ahmet Tunç, “Yasa gereği okullardaki kantinlerin işletme ve işlettirme yetkisi Okul Aile Birliklerine verildiği için, kantinci esnafı büyük sıkıntı yaşıyor. Bakanlığın Sağlık Dairesi Başkanlığı’nın 2011/41 No’lu genelgesi gereği yapılan düzenlemeler nedeniyle, bir çok gıda maddesinin kantinlerde satışının yasaklanmasıyla, cirolarımız yüzde 60’a kadar düştü. Esnafımız perişan oldu” dedi.

Tunç, Okul Aile Birliği’nin 21.Maddesinin 3.bendindeki yönetmelikte “Kiralama işleminde ilk yıl kira bedeli ihale bedelidir. İkinci ve izleyen yıllar kira bedelleri Türkiye İstatistik Kurumu’nca (TÜİK) yayınlanan Üretici Fiyatları Endeksi(ne göre bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim oranında artırılır. Ancak, kira bedelinin tespitine ilişkin önemli ölçüde farklılaşma (Öğrenci mevcudunda en az yüzde 25 oranında azalış veya artış, kiracının cirosunu önemli derecede etkileyecek, Bakanlık tarafından getirilen kısıtlayıcı düzenlemeler olması halinde muhammen bedel yeniden tespit edilerek mevcut kiracıya aynı usulle ihale edilerek yeni sözleşme düzenlenir) denildiğine işaret etti.Başkan Tunç, şöyle dedi: “Sıkıntımız giderek büyüyor. Bıçak kemiğe dayandı. Esnafımız fahiş kiralar yüzünden bu yılı zararla kapatıyor. Bizim beklentimiz, yeni yapılacak 5 yıllık sözleşmelerde, kiraların alt seviyelere çekilmesidir. Okul Aile Birlikleri ile olan anlaşmazlıklardan, Milli Eğitim’in gözetiminde ilçelerde oluşturulacak Muhammen Tespit Komisyonlarında, kiralarımızın tekrar gözden geçirilerek, makul seviyelere çekilmesini istiyoruz. Bu yıl Adana genelindeki tüm kantinlerde, kira sancısı yaşadık.

Yeni dönemde öğrencilerimize, daha rahat ve huzurlu hizmet vermek istiyoruz. Çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemlidir. Biz bunun farkındayız. Yetkililerin de bu farkı görmesini bekliyoruz.”