Aydın’da Renkli Nevruz Kutlamaları

Tüm yurtta olduğu gibi 21 Mart Nevruz etkinlikleri Aydın’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Aydın’da Renkli Nevruz Kutlamaları
Nevruz kutlamaları sırasında gerçekleşecek geleneksek gösteriler renkli görüntülere sahne oldu.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Merkez Yerleşkesinde düzenlenen Nevruz etkinlikleri, havanın güneşli olması nedeniyle büyük bir katılım ile gerçekleşti. Törene Vali Yardımcısı Halil Canavar, Belediye Başkan Vekili Ahmet Gümüş, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle davetliler katıldı.

Törende Nevruz ile ilgili konuşmayı yapan ADÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Baranoğlu, bu günün Türk’lerde doğanın uzun bir uykudan sonra yeniden uyanışa geçtiği, karların eriyip dağ başlarının göründüğü, ağaçlara suyun yürüdüğü, havanın ısınıp her tarafın yeşermeye başladığı gün olarak kutlandığını söyledi. Bilinen en eski Türk takvimi olan ve halen Türk Cumhuriyetleri'nde kullanılan 12 hayvanlı takvimde yılın ilk gününün Nevruz olarak belirlendiğini kaydeden Baranoğlu, “Bu gün halk arasında 'Toy' adı verilen eğlenceler düzenlenir. Aşıklar tarafından sazlarla türkü ve şiirler okunur. Başta at yarışı olmak üzere değişik spor oyunları oynanır, büyük ateşler yakılır ve yemekli toplantılar düzenlenir. Bu günün yıl başı olarak kabulü Büyük Selçuklu İmparatoru Sultan Melikşah tarafından gerçekleştirilmiş. O tarihten cumhuriyet dönemine kadar kurulan Karakoyunlular, Akkoyunlular, Anadolu Şelçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar Nevruz resmi yıl başı olarak kutlanmaya devam etti. Devlet ve saray adetleri arasına girmeyi başaran Nevruz, başta hükümdarlar ve devlet erkanına hediyeler verilmesi ve alınmasıyla geleneksel hale gelmiştir” dedi.

Nevruz'un kültürel yayılma yoluyla çeşitli kültürlere girdiğini ve benimsendiğine dikkat çeken ADÜ Rektörü Mustafa Birincioğlu da, “Nevruz’ın en eski Türk kültür kalıplarından birisi oluşu, tarihsel kayıtlardan anlaşılmakta. Kuşkusuz Nevruz, etkinliğin sürdürüldüğü yörelerde tarihsel olarak farklı kültürlerden etkilenmeler, farklı anlamlar kazanmış. Ama yeni yılın başlangıcı, yenilik, coşku, canlanma gibi nitelikleri hiç değişmeden günümüze kadar gelmiştir. Bu yeniliğin yaşanması Türk insanını yaşama bağlamış ve doğadan yararlanmayı sağlamıştır. Doğa sevgisini de beraberinde getiren Nevruz, yaşamda olumlu ilişkilerin sürdürülmesini sağlamıştır” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Halil Canavar ise, Nevruz'un bahar müjdecisi, toprakların ısınması ve ağaçların uyanması olarak bilindiği ifade etti. Dünyanın birçok ülkesinde bugün değişik etkinliklerle Nevruz'un kutlandığını anımsatan Canavar, Aydın’da Nevruz'un amacına uygun kutlanması için her yıl çeşitli etkinlikler düzenlendiğini kaydetti. Bayramların huzur, mutluluk, neşe, eğlence ve ziyafet anlamı taşıdığına değinen Canavar, “Türkiye’de dini ve milli bayramlar huzur ve mutluluk içinde kutlanıyor. Nevruz 5 bin yıldır dünyanın çeşitli ülkelerinde kutlanan geniş kapsamlı bir bayramdır. Türklerin olduğu her yerde bu bayram amacına uygun kutlanıyor” şeklinde konuştu.

Törenler sırasında kazanlarda pişirilen aşure protokol üyeleri ve davetlilere ikram edildi. Çeşitli halk oyunları gösterilerinin sunulduğu törenlere Vali Yardımcısı Canavar ve protokol üyelerinin Nevruz'un simgesi olan Nevruz ateşini yakmasıyla devam edildi. Sırayla yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlayan protokol üyeleri renkli görüntüler oluştururken, Aydın’daki törenler Nevruz’un simlerinden olan demir dövme geleneğinin yerine getirilmesiyle son buldu .