30 Yıldır Çalışmayan Tarihi Kuledeki Saat Tamir Edildi

Aydoğan Altın - Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde 1899 yılında Kaymakam Mahmut Bey tarafından yaptırılan ve arıza nedeniyle 30 yıldır çalışmayan tarihi kuledeki saat tamir edildi.

Sivrihisar Belediye Başkanı Fikret Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye hakim kayalık bir tepe üzerine 1899 yılında yaptırılan saat kulesinin 30 yıldan beri görevini yerine getirmediğini bildirdi.

Saat kulesini restore ettirmek ve arızası bulunan saatin tamir edilmesi için Eskişehir Valiliği Emlak Fonu desteğine müracaat ederek proje oluşturduklarını belirten Arslan, daha sonra belediye tarafından restorasyon ihalesi yapıldığını hatırlattı.

Arslan, saat kulesinin ilçenin sembolü olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Benim çocukluğumda bu kuledeki saat çalışıyordu. Ancak son 30 yıldır arızasından dolayı her saat başı saatin çanını duyamıyorduk. Yapılan girişimler sayesinde saat kulesi ve etrafı eski haline dönüştürüldü. Ayrıca seyir tepesi düzenlemesi de yapacağız. Saat ustası Sungutay Şerafettinoğlu, tarafından tamir edilen tarihi saat, 30 yıl sonra yeniden faaliyete geçti. Tarihi saat 30 yıl önce olduğu gibi halkımızı uyandıracak ve her saat başı çalarak dalgın insanların saatini belirleyecek.''

Arslan, saat içindeki çanın çalınmaması için kamera sisteminin kurulacağı sözlerine ekledi.

-Saat içindeki çan 2006 yılında çalınmıştı-

İlçeye hakim kayalık bir tepe üzerinde bulunan saat kulesi, 1899 yılında Kaymakam Mahmut Bey tarafından yaptırıldı. Kare prizma gövdeli olan ve 12 metre yüksekliğe sahip kuleye arka taraftaki sekiz basamaklı bir merdivenle çıkılıyor. Saatin üzerinde demir parmaklı bir şerefe bulunuyor. Şerefenin üzeri de kubbeyle örtülü.

Saat kulesindeki 300 kiloluk tarihi çan 2006 yılında çalınmıştı. Dönemin Belediye Başkanı Yaşar Yurtdaş, 300 kilogram ağırlığındaki tunçtan yapılma çanı bulana 3 bin lira ödül vereceğini açıklamıştı.

Tarihi çan, Afyonkarahisar'a bağlı Sinanpaşa ilçesinde düzenlenen operasyonda ele geçirilmiş, olayla ilgili 5 kişi yakalanmıştı .