Limak Çimento, Enerji Tasarrufu İçin Kredi Aldı

Sektörünün önde gelen isimlerinden Limak Çimento, alanındaki ilk enerji verimliliği kredi anlaşmasını Türkiye Kalkınama Bankası ile imzaladı.

Limak Çimento, bünyesindeki Ankara ve Trakya tesislerindeki enerji verimliliklerinde kullanılmak üzere 2 yıl geri ödemesiz, toplam 12 yıl vadeli 38 milyon 250 bin euro tutarındaki kredi kullanacak. Kredinin anlaşması, Ankara 'da Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 'ın da katıldığı bir törende imzalandı. Törende konuşan Limak Çimento Yönetim Kurulu Bakanı Nihat Özdemir, “Türkiye 'de ilk defa bir çimento fabrikası bu tür bir enerji verimliliği kredisi kullanmaktadır. Söz konusu yatırımların tamamlanması ile 40 MW kurulu güce sahip bir hidroelektrik santralin bir yıllık enerji tasarrufunu sağlamış olacağız.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise konuşmasında enerji verimliliği hareketini başlattıkları günden bu yana önemli adımlar atılmaya başladığını söyledi.

Enerji tasarrufu ile ilgili en önemli adımlardan birinin Limak Grubu tarafından atıldığını vurgulayan Yıldız, enerji tasarrufunun her çimento fabrikasının gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

Çimento fabrikalarının bacalarından çıkan yaklaşık 300 derece oranındaki ısının değerlendirmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Yıldız, şöyle konuştu: 'Bu ısının geri dönüşümünün sağlanması ile fabrikalarımız önemli oranda enerji tasarrufu edecektir. Limak Grubu fabrika bacalarından çıkan 100 dereceli buharla seralar kurmayı planlıyor. Hepsi mevcudun içinde kendi kendini finansa eden bir yapı olacak doğalgazla yaptığımız mücadele ortada, özellikle ithal kaynaklara olan bağımlılığın azalması için yapılan bu tür yatırımların önemli olacağını ve çok önemli kaynakların oluşacağını ifade ediyorum.”