Gizli Stratfor belgesi: Suriye’ye 15 Km Girer

STRATFOR, kasım 2011’de Türkiye’nin Suriye içinde tampon bölge kuracağını konuşmaya başlamış. Uzmanlara göre 1998’de Ankara Şam arasında imzalanan Adana Anlaşması Türkiye’ye izin almadan 15 km sınırı geçme hakkı veriyor

Gizli Stratfor belgesi: Suriye’ye 15 Km Girer
Suriye 'de çatışmaların yoğunlaştığı son aylarda Stratfor, Türkiye sınırında bir tampon bölge oluşturulmasının ne kadar muhtemel olduğu konusunda nabız yoklamaya çalışmış. Stratfor 'un Ortadoğu analisti Reva Bhalla 'nın görüştüğü bir Türk diplomat, 1998 'de Suriye ile Türkiye arasında imzalanan Adana Antlaşması 'nda, Türk ordusunun PKK 'ya yönelik operasyonlar kapsamında Şam 'ı bilgilendirmeden sınırın birkaç kilometre içine girebileceğini aktarmış. Bu bilgi üzerine Stratfor uzmanları, Türkiye 'nin tampon bölgeye sıcak bakmadığını düşünmelerine rağmen yine de bir tampon bölge kurulması halinde bunun nasıl ele alınacağıyla ilgili, anlaşmadaki yasal dayanağı incelemeye koyulmuş.

Bhalla, 15 Kasım 2011 tarihli yazışmada Türk diplomatın Adana Antlaşması 'nı gündeme getirmesini şöyle aktarıyor: “Bundan birkaç gün önce Türk diplomatik bir kaynak, Türkiye-Suriye arasında 1998 'de imzalanan antlaşmadaki bir maddenin, Türk birliklerine Suriye sınırının birkaç kilometre içerisine girme imkânı sağlayacağına değinmişti. Antlaşmanın kamuya açık erişimdeki metnini taradık ve bu maddeye uzaktan yakından benzeyen tek bir satıra rastlayamadık. Fakat başka bir kaynakla izini sürünce, şunları buldum: 20 Ekim 1998 'de Suriyeliler ile Türkler, iki ülke arasındaki çatışmayı noktalayan ve ikili ilişkilerini düşmanlıktan işbirliğine dönüştüren, gizli belge mahiyetindeki Adana Antlaşması 'nı imzaladı. Antlaşmanın şartlarına göre Suriye, Hatay konusundaki toprak talebinden feragat etti ve Türk ordusunun Kürt isyancıları, öncesinde Suriyeli yetkililerin iznine gerek olmadan, Suriye sınırının 5 km ötesine kadar takip edebilmesine izin verdi (bazı internet siteleri Hafız Esad 'ın Türk ordusunun Suriye topraklarının 15 km içerisine kadar girmesine izin verdiğini söylüyor ama 5 km 'lik izin daha mantıklı geliyor).

Türk ordusunun tanklarını sınırın öbür tarafına sürmesinden korktuğu bir dönemde Suriye 'nin verdiği çok büyük bir taviz.