Avrupa Parlamentosu'nda 'suriye ve İran' Konuşuldu

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Önceliğimiz BM Güvenlik Konseyi kararı ile Suriye'de şiddetin derhal son bulması ve engel olunmadan insani yardımların ulaştırılması" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nda Suriye'de artan şiddet olayları ve İran'ın nükleer faaliyetleri ele alındı.

Dün Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA) ve Belçika hükümetinin ortaklaşa düzenlediği bir konferanstaki konuşmasında Fransa'nın Toulouse kentindeki Ozar Hatorah Yahudi okulundaki çocuklara yönelik saldırı ve Gazze'de ölen çocuklar arasında paralellik kurduğu yönündeki haberlerin çıkmasıyla, İsrail'in tepkisini üzerine çeken AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmasında, konferansta söylediği sözlerin çarpıtılmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirtti. İlk ve en önemli konunun Suriye olduğunu belirten Ashton, 'Bildiğiniz gibi önceliğimiz BM Güvenlik Konseyi kararı ile Suriye'de şiddetin derhal son bulması ve engel olunmadan insani yardımların ulaştırılması ' diye konuştu. Suriye'de siyasi bir çözümün olması gerektiğini ifade eden Ashton, ek önlemler üzerinde durulduğunu ancak yaptırımların yalnızca rejime karşı olduğunu belirtti.

İran ile müzakere süreci çalışmalarının devam ettiğini belirten Ashton, E3+3 birliğinin muhafaza edildiğini ve tekrardan masaya oturulması noktasında çaba sarf edildiğini bildirdi. Ashton, ülkede devam eden baskıya karşılık olarak bugüne kadar İranlı 61 diplomata yaptırım uygulandığını belirtti.
Kaynak: İHA